lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Mor Margarida Retuerto, una ferma lluitadora pels drets dels ciutadans

Va ser Defensor del Poble i Defensora del Pacient de Madrid

EFE./J.J.S.Palma.
La mallorquina Margarida Retuerto Buades, Defensora del Pacient de la comunitat de Madrid i exdefensor del Poble, com a interina, va morir divendres a Madrid. Retuerto va tenir una vida marcada per la lluita pels drets dels ciutadans i per la malaltia, la seva pròpia, el càncer, i la del seu marit, que va morir després de patir alzheimer.

Nascuda a Palma el 1944, es va llicenciar en Dret per la Complutense de Madrid (1967) i tenia el títol de Màster en Comunitats Europees i Dret Comunitari per la Politècnica de Madrid (1991). Va estar lligada a la institució del Defensor del Poble des dels seus orígens, i el 1983 ja va ser nomenada adjunta segona del primer Defensor, Joaquín Ruiz-Giménez. Durant aquest període va ser membre, a més, per elecció, del Comitè Directiu de l'Institut Internacional de l'Ombudsman, de manera que es convertí en la primera directora europea d'aquest institut.

El 1996 va ser elegida pel ple del Senat vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El juliol de 2001 va comparèixer com a acusació particular en la causa oberta per la presumpta estafa de Gescartera, on Retuerto havia invertit la indemnització de l'assegurança mèdica del seu marit.

En la seva qualitat d'experta en drets humans, la seva intervenció activa en congressos i seminaris va ser molt àmplia. Participà també al Club Última Hora amb la conferència Alzheimer: ciència i societat. Mare de tres fills, va ser nomenada la primera Defensora del Pacient de la comunitat de Madrid el 2002.

La ministra de Sanitat, Elena Salgado, va expressar ahir la seva «estimació per Margarida Retuerto, una persona que ha fet molt per defensar els drets dels pacients». Així mateix, el president Jaume Matas va expressar el seu pesar per haver perdut «una gran amiga. Compartíem projectes i gaudia d'un gran prestigi com a jurista. Encara que va desenvolupar la seva carrera fora de l'Illa, sempre va exercir de mallorquina. I la manera que va tenir d'enfrontar-se a l'alzheimer del seu marit i a la seva malaltia va ser una lliçó de dignitat».

El secretari general del PP balear, José María Rodríguez, va destacar «la magnífica tasca que realitzà», mentre que la consellera Aina Castillo recordà la seva valentia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris