nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

La mitjana d'edat de les joves que avorten a les Balears és de 17 anys

La taxa d'avortament entre les adolescents s'ha triplicat en 10 anys

La taxa d'avortaments entre les joves de Balears d'entre 15 i 19 anys manté una important tendència ascendent, però el més preocupant és que la mitjana d'edat d'aquestes al·lotes no arriba als 18 anys. Se situa en els 17,7 anys, xifra que demostra que la gran majoria de joves que se sotmet a una interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) és menor d'edat.

Un informe elaborat pel servei d'epidemiologia de la Conselleria de Sanitat sobre l'evolució de les interrupcions voluntàries de l'embaràs en adolescents de les Illes Balears, confirma la tendència ascendent en el nombre de casos. De fet, des de 1997 les Balears són la comunitat amb taxes més elevades d'IVE entre menors de 20 anys, i en els darrers anys la taxa en adolescents és lleugerament superior a la xifra global de dones de totes les edats.

Durant el període 1992-2003 es registraren 2.710 interrupcions voluntàries de l'embaràs, nombre que suposa el 13% de totes les IVE realitzades a l'Arxipèlag. La taxa anual ha passat del 4,4% per 1.000 de 1992 al 12,2% en el 2003. En els darrers anys la taxa d'incidència en aquest grup d'edat supera la taxa global de totes les edats, és a dir, dels grups de dones d'entre 15 i 44 anys.

Entre les dades significatives d'aquest informe destaca que ha disminuït la proporció de les joves que estudien -en el 92 eren un 46%- i el nivell d'estudis que tenen assolit; mentre que el 2003 tan sols foren un 36%. Tanmateix han augmentat les que disposen d'ingressos econòmics propis i les que viuen en parella. Entre les conclusions de l'informe destaca que la taxa d'IVE entre les joves de les Balears s'ha triplicat en els darrers anys i s'han comprovat modificacions en el perfil d'aquestes al·lotes que avorten.

En l'actualitat les joves que avorten han deixat els estudis precoçment o presenten un retard escolar important per a la seva edat, amb un nivell d'instrucció que disminueix al llarg del període, de la qual cosa es pot determinar que el nivell d'educació podria ser un determinant en els embarassos no desitjats.

L'informe afirma que aquest nombre d'avortaments voluntaris en dones tan joves i la tendència ascendent de la taxa justifica una urgent revisió de tots els programes de prevenció que es duen a terme des de totes les administracions.

Per aconseguir que els programes preventius siguin realment eficaços, els epidemiòlegs que han realitzat aquest informe recomanen que cal tenir més informació sobre els determinants de les IVE en aquestes edats i més informació sobre altres factors sociodemogràfics que ajudin a dirigir-los a les poblacions més vulnerables, acostar-los on són més necessaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris