nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Trobades diverses teules de fa tres segles a la torre de defensa de sa Calobra

El Grup per l'Estudi de les Fortificacions ha detectat abundant ceràmica dels torrers

68704

La torre de defensa es troba en un greu estat de conservació.

L'estudi realitzat pel Grup per l'Estudi de les Fortificacions a Balears (Gefb) a la torre de defensa de sa Calobra, que actualment es troba en un pèssim estat de conservació, ha donat molt bons resultats, ja que s'han localitzat diverses teules úniques a tot Mallorca que tenen entre 200 i 300. Segons explicà el president d'aquest grup d'estudiosos, Àngel Aparicio, s'ha trobat fins i tot una teula sencera i una altra gairebé sencera. «Són unes teules úniques perquè no s'han trobat a les altres torres de defensa de Mallorca, estan fetes a mà i tenen uns 300 anys d'història», especificà Aparicio.

A més, el treball de camp els ha permès localitzar també peces de ceràmica «representatives i excepcionals», en paraules d'Aparicio. I és que a la torre de defensa de sa Calobra s'han trobat força restes d'aquests utensilis.

Tota aquesta troballa ha estat recopilada en un document que ha estat enviat a l'Ajuntament d'Escorca amb la finalitat que el batle Antonio Gómez faci passes per salvar aquest Bé d'Interès Cultural (BIC), que està a punt d'esfondrar-se. Tota aquesta documentació també serveix als investigadors per conèixer una mica millor la vida quotidiana dels antics torrers.

Segons l'estudi de camp, la superfície del porxo a cobrir havia de ser d'uns 12 metres quadrats i feien falta 240 teules per a aquest espai. La teula sencera que s'ha trobat és una peça d'argila rogenca, que presenta diferents tonalitats, està mal pastada i és de gra molt gruixat, amb moltes imperfeccions. És poc cuita i té un acabat groller i tosc.

L'estudi realitzat pel Grup de l'Estudi de les Fortificacions assenyala que «algunes de les ceràmiques aparegudes es podrien qualificar de singulars. Es tracta d'uns utensilis lligats a la vida quotidiana dels torrers i destinats a l'ús personal dels qui foren els guardes de la torre durant els dos darrers segles. Les peces trobades són del tipus denominat ceràmica domèstica i se situa entre final del segle XVIII i les acaballes del segle XX. Es tracta de ceràmica rústica i austera», diu l'estudi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris