algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Balears tanca novembre amb menys aturats que el mateix mes del 2004

Tot i així, els desocupats han augmentat un 36% respecte de l'octubre d'enguany

R.GALLEGO/AGÈNCIES. Palma.
El nombre d'aturats registrats a Balears a data de final de novembre s'incrementà amb 12.798 persones respecte del mes anterior, quan les persones inscrites a les oficines d'ocupació de l'Inem eren 47.996.

Segons dades del Ministeri de Treball, l'increment de l'atur en termes percentuals va ser del 36'36 per cent, molt per sobre de la mitjana de l'Estat espanyol, xifrada en un l'1'97 per cent. En relació amb el mateix mes de 2004, l'atur a les Illes Balears baixà 2.412 persones (-4'79%).

L'atur masculí se situà a finals del mes passat en 20.946, mentre que el femení es xifrà en 27.050. Del total d'aturats de l'Arxipèlag, 8.202 són menors de 25 anys, dels quals 4.490 són dones i 3.712 homes. El nombre de contractes el novembre se situà en 30.498, és a dir 1.305 menys que el mes de setembre. D'aquests, 3.338 foren contractes indefinits, fet que suposa un increment de 135 respecte del mes anterior.

Des del Govern s'han pres les dades amb molt d'optimisme. El portaveu de l'Executiu, Joan Flaquer, considerà «evident» que el mercat laboral ha registrat una «recuperació claríssima» des de l'arribada del PP al Consolat de la Mar, durant l'estiu de 2003. Tanmateix, expressà la seva satisfacció pel descens de l'atur interanual. Flaquer constatà que les xifres aportades pel Ministeri confirmen la «tendència de recuperació progressiva» d'aquest indicador econòmic, que mostra un comportament «esperançador».

Tot i aquestes dades, Joan Flaquer indicà que el Govern continuarà treballant per reduir la xifra d'aturats i afirmà que el descens interanual «no és suficient», encara que ressaltà les millores respecte de l'herència del Pacte de Progrés.

Del seu costat, el sindicat CCOO es mostrà ahir convençut que la baixada de l'atur en relació amb el mateix mes de 2004 no respon a una millora en la desestacionalització, sinó més aviat a «l'obligació de gaudir les vacances en lloc de cobrar-les en les liquidacions».

En un comunicat, la central es mostra molt crítica amb les dades de l'atur, sobretot referent al tipus de contractació. Des d'UGT, el secretari d'Organització, Manuel Pelarda, advertí ahir que el mercat laboral balear té «nigulots negres» com demostren les xifres de l'atur de novembre que, segons ell, són les pitjors de la història en els sectors serveis, industrial i agrícola. Pelarda subratllà que el descens interanual és molt menor a les 2.400 persones, perquè recordà que el novembre de 2004 hi hagué un error comptable, pel qual s'inclogué com a aturats 1.800 fixos discontinus.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris