nubes rotas
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
17°

CiU, ERC i PSC defensaran l'Estatut al Congrés com una oportunitat única

El BNG proclamarà que Galícia també és una nació i el PNB denunciarà el «joc pervers»

Tres dies abans del debat al Congrés dels Diputats de la proposta d'Estatut de Catalunya, els portaveus dels partits amb representació a l'arc parlamentari preparen ja els seus discursos per al ple. Però també el preparen els representants del Parlament, Artur Mas (CiU), Josep Lluís Carod-Rovira (ERC) i Manuela de Madre (PSC), que destinaran el seu temps d'intervenció per presentar el projecte català com una oportunitat nova per a Espanya i advocaran per un debat serè i dins del respecte democràtic a les institucions. Per la seva banda, el BNG aprofitarà el seu discurs per proclamar que tant Catalunya com Galícia són nacions, mentre que el PNB se centrarà a denunciar el «descarat joc pervers» del PSOE per acceptar la presa en consideració de l'Estatut i no la del pla Ibarretxe.

Obrirà el debat Artur Mas, transmetent una imatge de tranquil·litat i provant de fer entendre la posició de Catalunya respecte a les seves reivindicacions. Així, defensarà la integritat del projecte i el seu total encaix en la Constitució, deixant clar que no suposa una amenaça per a la integritat de l'Estat i alertarà «sempre en positiu» que no hi ha cap raó per secundar posicions radicals com les del PP. Per això, destacarà el moment polític històric i l'oportunitat que representa per a l'Estat un Estatut que recondueixi les relacions de Catalunya amb la resta d'Espanya.

Mas parlarà en nom del Parlament, però no eludirà la posició de CiU respecte de l'Estatut, defensant la proposta de finançament del projecte com l'eix central de la mateixa i fins al punt que aquesta setmana ha refusat comprometre's davant del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, a abstenir-se de parlar de la possibilitat de retirar el projecte del Congrés segons com evolucioni la negociació.

La presidenta del PSC incidirà en el fet que la reforma «no trenca Espanya ni la solidaritat» i presentarà el text com «una passa més» a la descentralització de l'Estat de les Autonomies. Així, dirigirà la seva intervenció «als demòcrates», per reclamar un diàleg franc i respectuós durant la tramitació del projecte a les Corts. També reivindicarà com a garantia del projecte d'Estatut el consens del 90 per cent assolit al Parlament, cosa que obliga a tractar la reforma amb respecte i de forma «serena, tranquil·la i en llibertat».

Tant De Madre com Carod-Rovira evitaran referències als respectius partits per evitar personalitzacions en les rèpliques del PP. El republicà apel·larà en el seu discurs al joc democràtic i defensarà la legitimitat de la proposta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris