nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Biel Vicens: «Hi ha gent que demana que Sampol es presenti com a candidat»

El secretari general del PSM proposa a ERC-Illes que s'integri dins el seu partit

El PSM acaba de prendre una decisió difícil, rebutja la coalició autonòmica i aposta per presentar-se en solitari a les eleccions del 2007. Ara queda triar el candidat. El secretari general, Biel Vicens, no es descarta. Tampoc no es descarta l'últim cap de cartell, Pere Sampol.

-No us sembla que la divisió de l'esquerra només afavoreix el PP?

-Sempre feim la mateixa equivocació de plantejar les coses només en un eix dreta-esquerra. Aquí hi ha un problema afegit i és que som una realitat nacional. No es tracta de dividir l'esquerra, sinó de fer un bon plantejament d'esquerra nacionalista.

-Si el que voleu és reforçar l'espai nacionalista, per què obviau UM o ERC?

-Si plantejàssim just un eix nacionalista hauríem de tenir en compte aquests partits però tampoc és això. Volem diferenciar l'espai nacionalista i de progrés perquè és l'única manera d'afrontar el bipartidisme i perquè cal una força pròpia que defensi un major autogovern per a Balears.

-Això en descarta UM?
-La descarta, desgraciadament, perquè té una política ara mateix supeditada al PP i perquè aquesta entesa és la que destrueix el territori, la llengua i la cultura.

-I ERC?
-Amb tots els respectes, ERC no té representació significativa però si es vol estendre aquí ha de decidir si aprofita una plataforma d'esquerra nacionalista existent des de fa 30 anys, com el PSM, i si té uns impediments ideològics tan clars com per no aprofitar-la haurà d'explicar-ho. He parlat amb ells, per tant no és cap OPA hostil, i els he fet veure que els podem obrir les portes i assegurar-los una doble militància, perquè puguin ser del PSM aquí i d'ERC a Catalunya.

-Els proposau que s'integrin al PSM?
-Que s'integrin. Fins i tot es podrien convertir en un corrent.

-Tornant al rebuig de la coalició, anar sols suposa donar per fet que el PP revalidarà la majoria absoluta?

-No. Aquest és el discurs equivocat que veim i que aposta per anar tots junts contra el PP quan realment el que fa és alimentar el PP. Ha de quedar clar que el PSM no rebutja fer qualque dia un bloc nacionalista i progressista ampli. De fet, crec que passarà. Tampoc no volem fer una lluita aïllada. Crec que l'alternativa al PP és plural.

-També descartau una coalició a Palma?
-L'orientació, en principi, és la d'anar amb un projecte clar i definit, però Palma ho decidirà.

-Muñoz és el candidat de la direcció?
-No hi ha candidat de la direcció.
-I vós us veis com a candidat autonòmic?
-El partit ha de tenir clar quin perfil vol i jo crec que hi ha molta gent vàlida. Pere Sampol deixa el llistó molt alt, però hi ha tot un seguit de persones que poden ser candidates.

-Però cap d'elles tan coneguda com Sampol?
-Evidentment, però una successió suposa això. Vàrem acordar una renovació i l'estam fent. Això no vol dir que Sampol no es pugui presentar a candidat. Es pot presentar i, de fet, hi ha gent que ho demana. Però això ho haurà de decidir el partit. Vàrem entrar en un procés per reformar el PSM però no es pot fer tot de cop. Les cares s'han d'anar substituint. Ara bé, és el partit qui ha de dir en quin moment i quines. Amb el candidat s'ha de ser prudent i n'ha d'opinar tothom. S'ha de consensuar.

-Però vós no us descartau.
-Jo no descart ningú.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris