lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Els descendents d'emigrants balears amb dret de vot es doblen en 6 anys

L'increment és espectacular a Pollença, Sant Josep, Eivissa vila i Santa Margalida

66638

Hi ha més possibles electors a l'estranger, tot i que l'emigració d'un temps ja no es produeix.

El cens d'electors residents absents -CERA-, que correspon als ciutadans espanyols amb dret de vot inscrits a l'estranger, s'ha duplicat de llarg a 14 municipis illencs des de les eleccions del 1999, quan sortí a la llum pública el cas Formentera.

Concretament, a Mallorca, els municipis de Puigpunyent, Sant Llorenç, Santa Margalida, Costitx i de Pollença han vist com en 6 anys els electors residents a l'estranger han augmentat un 200, un 300, un 158'33, un 166'67 i un 106'98 per cent, respectivament. Es dóna la coincidència que entre aquests municipis només Santa Margalida està governat pel Partit Popular.

Tanmateix, un dels increments més sorprenents és el que s'ha registrat a Menorca. Dels seus vuit municipis, en set el nombre d'electors inscrits en el CERA s'ha duplicat de llarg. Així, ha estat a Alaior (amb un increment del 176'92 per cent); a Ciutadella (amb un del 104'75 per cent); a Ferreries (amb un del 114'29 per cent); al Mercadal (amb un del 236'36 per cent, la qual cosa suposa el triple del nombre d'inscrits el 1999), a Sant Lluís (on els registrats en el CERA han augmentat un 111'11 per cent), i al Migjorn (on ha crescut un 700 per cent). D'aquests, només a un, Ciutadella, governa el PP. A més, s'ha de tenir en compte que en el cas de les illes menors els vots són més decisius a l'hora d'escollir un diputat que no a Mallorca. Pel que fa a Eivissa, a la vila el nombre d'inscrits en el CERA ha augmentat un 113'84 per cent i a Sant Josep ho ha fet en un 119'23 per cent.

Pel que fa al nombre total d'inscrits en el CERA com a electors de les Balears, si en les eleccions de l'any 1999 la xifra era de 6.902 possibles votants registrats en els consolats de l'Estat espanyol a l'estranger, el 30 de setembre d'enguany ja eren 10.094.

Paradoxalment, durant aquests anys el nostre Arxipèlag no ha viscut un èxode important de ciutadans a l'estranger que justifiqui, sense la consideració d'altres factors, l'increment del CERA.

De fet, el cap de secció de l'Oficina del Cens Electoral a les Balears, Rogelio Fernández, assenyalà fa unes setmanes que al conjunt de l'Estat s'observa que l'augment en el CERA es deu «sobretot als fills i als néts d'emigrants que han obtingut la nacionalitat i s'han registrat en els consolats respectius» i que probablement a les Balears també sigui així. En qualsevol cas, Fernández recorda que «també hi ha estudiants registrats en els consolats existents a Europa».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris