cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
21°

Tecnologia o incentius per no deslocalitzar

La crisi de Yanko ha posat en relleu que el declivi industrial de les Balears no ha finalitzat

B.P.Palma.
La nova crisi de Yanko ha demostrat que el declivi industrial de les Illes Balears no ha tocat fons, sinó que continua enmig de la tendència general a la deslocalització d'empreses.

En molt poc temps, s'han succeït els anuncis de tancament de tres empreses a Inca i una a Menorca, a les quals es podria sumar Yanko. En menys de deu anys, el pes de la indústria en el mercat de treball ha davallat de manera espectacular a les Illes Balears. Si en el 1996 representava un 13,95% de la mà d'obra ocupada, enguany representava tan sols el 8,4%.

El tancament d'aquestes indústries representa no tan sols una pèrdua de llocs de feina sinó també una passa més en la consolidació del monoconreu econòmic. Es perd, a més, una cultura empresarial i l'orgull de fabricar uns productes coneguts arreu del món.

El conseller Josep Joan Cardona admet que és difícil lluitar contra això ja que el trasllat de les indústries a estats amb mà d'obra més barata provoca un augment de la competitivitat.

Experts consultats per Diari de Balears assenyalen que l'única sortida per evitar la deslocalització és la inversió en tecnologia i en formació dels treballadors. Els economistes consultats plantegen que tan sols la innovació tecnològica permetria que les empreses illenques poguessin assumir la diferència en el preu de la mà d'obra amb altres localitzacions.

Reconeixen que, tanmateix, aquesta inversió representaria una reducció del nombre de treballadors ocupats. A més, afegeixen que la renovació tecnològica no pot ser assumida per empreses com les illenques, a causa de les seves dimensions, majoritòriament petites o mitjanes. Es requereix, doncs, la intervenció del Govern a través de la creació de centres tecnològics que facilitin l'obtenció dels recursos als emprenedors.

Josep Joan Cardona s'ha compromès a elaborar un pla estratègic per evitar el trasllat de les indústries balears a l'estranger. Abans que no acabi l'any la Conselleria en vol traslladar l'esborrany a les patronals, els sindicats i els experts amb l'objectiu de consensuar un protocol.

L'estratègia del conseller passa per oferir incentius per mantenir la inversió a l'Arxipèlag. De totes maneres, el responsable de l'àrea d'Indústria recorda que les deslocalitzacions són un fenomen que abraça tot el món occidental.

Curiosament, les notícies que arriben sobre tancaments coincideixen amb la positiva evolució de les vendes en el sector del calçat. Està integrat per 120 empreses i proporciona ocupació directa a uns 2.500 treballadors. És, també oficialment, el sector amb un major nombre d'exportacions i el que ha suportat millor els efectes de la competència asiàtica.

Els fets, però, assenyalen una progressiva especialització de l'economia balear en la construcció i en el sector immobiliari, tant pel volun de mà d'obra ocupada com per la seva aportació al Producte Interior Brut. Economistes i sindicats han reiterat darrerament que la construcció és una via de desenvolupament econòmic que té molt poc recorregut.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris