cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Les mesures contra la grip aviària afecten 400 corrals al nord de l'Illa

La prohibició de criar aus a l'aire lliure obliga a tapar-los i tancar-los

El Govern balear calcula que uns 400 corrals d'aus per a autoconsum ubicats al Nord de Mallorca es veuran afectats per les mesures preventives contra la grip aviària decretades per Madrid. Aquests corrals, situats als termes municipals d'Alcúdia, Pollença, sa Pobla, Muro i Santa Margalida, hauran de ser tancats i tapats per evitar un hipotètic contagi del virus a través de les aus migratòries de s'Albufera, considerada zona de risc.

Després que Madrid prohibís, almenys fins a l'1 de desembre, la cria d'aus a l'aire lliure a la zona de s'Albufera, seran els Ajuntaments corresponents els que hauran d'informar els propietaris dels corrals de les actuacions que cal prendre. Per la seva part, el Govern també iniciarà una campanya de publicitat pròpia.

A la zona d'influència de s'Albufera també es troba ubicada una granja amb 400 faisans que, segons la Conselleria d'Agricultura, ja compleix amb les mesures preventives decratades contra la grip.

La Comissió tècnica de la grip aviària, que engloba les conselleries de Medi Ambient, Agricultura i Salut, es reuní ahir per decretar noves mesures i fer un seguiment de l'evolució de la grip que, per ara, no afecta l'Arxipèlag. La Comissió optà per no ampliar les zones de risc i, en canvi, apostà per crear una nova figura, les zones d'especial atenció, per incrementar els controls a 6 aiguamolls més de l'Arxipèlag.

Si Madrid considerà zones de risc els aiguamolls amb una concentració mitjana superior a les 6.000 aus migratòries -com s'Albufera, que en té 13.000-, el Govern classifica ara com a zones d'atenció les que tenen entre 800 i 6.000 aus: es Salobrar (Campos), Son Navata (Felanitx), s'Albufera des Grau (Maó), Lluriach (es Mercadal), ses Salines d'Eivissa i ses Salines de Formentera.

A diferència de les zones de risc, on es prohibeix la cria d'aus a l'aire lliure, en les zones d'atenció només s'intensifiquen els controls i s'augmenten les preses de mostreig tant d'aus migratòries com de corral. «Aquests aiguamolls s'haguessin pogut incloure com a zones d'alt risc, però els efectes col·laterals haguessin estat catastròfics», apuntà el director general de Caça i Protecció d'Espècies, Antoni Gómez, en referència a les explotacions properes que s'haguessin vist afectades per les restriccions decretades.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris