cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

L'atur baixa 4.700 persones en el tercer trimestre sobre l'any passat

El Govern diu que es confirma la recuperació de l'economia balear

L'atur va disminuir 7.400 persones el tercer trimestre a les Balears, un 21,7 per cent respecte del mateix període de l'any anterior, amb la qual cosa el nombre total d'aturats es va situar en 26.400 i la taxa d'atur es va reduir un 1,5 per cent, fins al 5,01 per cent, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) difosa ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En els últims dotze mesos s'han creat 30.600 llocs de treball a les Balears, un 6,4 per cent més que en el tercer trimestre de 2004, amb la qual cosa les Illes tenen 499.900 persones ocupades, mantenint així invariable la taxa d'activitat en el 65,21 per cent, la més alta d'Espanya i vuit punts percentuals superior a la mitjana estatal.

El descens de l'atur és atribuïble a la forta caiguda del nombre d'aturats entre els homes de les Balears (9.200 menys, un 104 per cent menys, fins a 8.800 persones), que contrasta amb el nou increment del 9,1 per cent entre les dones (1.600 més, amb 17.500 persones).

Per sexes, tant els homes com les dones de les Balears mantenen la taxa d'activitat més elevada d'Espanya (73,7 i 56,73 per cent respectivament), molt per sobre de la mitjana estatal (69 i 463, per cent).

El Govern va expressar ahir la seva «satisfacció» per les dades de l'Enquesta de Població Activa i va manifestar que demostren la «fortalesa important» de l'economia balear.

Segons el portaveu del Govern, Joan Flaquer, totes aquestes xifres «confirmen la recuperació lenta, però progressiva i constant, dels principals indicadors de les Illes».

El secretari d'Acció Sindical d'UGT Balears, Manuel Pelarda, va qualificar ahir de «preocupants» les dades de l'atur del tercer trimestre facilitats per l'Enquesta de Població Activa sobre Balears, ja que demostren l'excessiva dependència del sector de la construcció i avalen la mala situació i progressió de l'ocupació femenina.

Manuel Pelarda, qui va dir que aquesta nova EPA no pot ser analitzada en termes interanuals per haver-se modificat el sistema d'enquestes respecte a l'any passat, assegurà que si bé la taxa d'atur masculina, entorn d'un 3 per cent, «frega la plena ocupació», la femenina, d'un 7,63 per cent, és «molt preocupant», ja que duplica la xifra dels homes.

Segons afirma el sindicalista, aquest increment de l'ocupació entre els homes va lligat a la forta empenta del sector de la construcció a Balears, apogeu que va qualificar de conjuntural, ja que «les obres i les infraestructures s'acabaran algun dia», per la qual cosa va indicar que la situació d'aquest sector actualment és «pa per avui i fam per demà».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris