nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
19°

Yanko acomiadarà 90 treballadors per evitar la fallida de l'empresa sabatera

Si no s'arriba a un acord amb la plantilla, tancarà les portes a final de novembre

L'empresa sabatera Yanko presentà ahir un expedient de regulació de llocs de feina davant el Jutjat Mercantil per acomiadar 90 empleats, 73 dels quals treballen a les Balears, com a «darrera fórmula per millorar els seus comptes».

El mes de novembre, la direcció negociarà amb els sindicats i amb la plantilla, que ara és de 193 persones. Si no s'accepta la mesura, el soci majoritari, el català Xavier Camps, farà efectiu el concurs de creditors, que també es presentà ahir, i liquidarà l'empresa.

La direcció expressà la seva «il·lusió» d'arribar a un acord i mantenir l'activitat amb la resta de la plantilla. En aquest sentit, ha presentat un pla de projecció per als pròxims anys amb el qual creuen que es garantiria la viabilitat fins l'any 2011.

Els acomiadaments correspondran a les línies de producció menys rendibles, les de cosit i aparador de sabates i la de calçat femení. Afectaran els centres de l'empresa a Inca i a Llucmajor i qualcuns dels punts de venda fora de les Balears, sobretot a Barcelona. Els treballadors de Pielsa, propietat de Yanko des de fa un any i mig, no han entrat en l'expedient de regulació perquè no són part de l'estructura industrial.

Pielsa fou comprada amb la intenció de complementar l'activitat, aportant-hi marca i sense producció. Segons la direcció, l'empresa ha aportat beneficis. Tot i així, s'inclourà dins la liquidació si no s'arriba a un acord.

L'advocat de Yanko, Albert Carrillo, afirmà ahir que la raó fonamental que impedeix mantenir el nivell de producció és la competència asiàtica. El lletrat destacà els esforços de Camps, que en els darrers 10 anys ha invertit 15 milions d'euros per continuar amb l'activitat. Carrillo recordà que el compromís de l'empresari ha estat molt superior al que adquirí l'any 1996 amb el Govern, quan l'empresa presentà per primera vegada l'anunci de suspensió de pagaments.

Llavors, Camps acordà realitzar les inversions necessàries per alçar l'empresa. Així, s'hi aportaren 350 milions de pessetes, es compraren les marques i les instal·lacions i es mantingueren els 103 llocs de feina. El compromís tenia una durada de quatre anys, fins el 2000, i es mantingué fins ahir. La situació s'ha fet «insostenible», segons la direcció.

Yanko deu 3,4 milions d'euros als creditors comercials, que estan d'acord a ajornar-ne el pagament sempre que això ajudi a la continuïtat de l'empresa. A més, existeix un crèdit amb Sa Nostra per 3 milions més, derivat de la compra de Pielsa. I 6 milions a creditors bancaris, dels quals Camps n'ha garantit el pagament. La direcció ha posat la situació en coneixement dels treballadors, els sindicats, el Govern, Sa Nostra i la resta de creditors. Demà començaran els primers contactes per arribar a un acord.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris