nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

L'Arxipèlag pateix el bloqueig dels ports peninsulars

Més de 4.000 persones patiren les cancel·lacions i canvis de rutes amb la Península

96346

Imatge del port de Barcelona.

EFE

E.DOMÈNECH/EFEPalma.
El bloqueig per part dels pescadors dels ports de Barcelona, Tarragona i el País Valencià en protesta per l'increment del preu del gasoil, afectà durant la jornada d'ahir l'arribada de mercaderies i passatgers a Balears.

Un total de 4.000 persones que viatjaven amb les companyies Trasmediterránea i Baleària, així com vaixells de càrrega amb uns 800 camions, no varen poder sortir amb destinació a les Illes.

Trasmediterránea \132 informà que les protestes als ports del llevant peninsular obligaren a anul·lar la sortida de 7 vaixells amb passatgers i càrrega dels ports de València i Barcelona cap a les Illes. A més, fonts de Baleària explicaren que es suprimiren 15 trajectes marítims de Balears cap a la Península.

Algunes companyies han optat per estacionar les embarcacions a Palma a l'espera que se solucioni el conflicte i creuers com el Costa Mágica han avançat la seva arribada a Ciutat per evitar el bloqueig.

Avui la Cofradia de Pescadors de Balears ha convocat una junta general en la qual té previst proposar l'amarrament als ports de les Illes. Fins ara, només la flota pesquera de Sant Antoni a Eivissa ha secundat les protestes de la resta de ports mediterranis. Concretament exigeixen la creació d'un fons de garantia que permeti la compra del gasoil a un preu de 0'30 euros el litre, amb una bonificació en la mateixa proporció pel preu de la benzina en els sortidors, a més de l'exoneració durant un any de pagar quotes a la seguretat social per mariners i armadors.

L'associació del Petit i Mitjà Comerç, PIMECO, informà que malgrat el conflicte pesquer i el bloqueig d'alguns ports, el comerç tradicional i els mercats estan «plenament proveïts de gènere», tan de productes peribles com dels que no ho són.

Respecte a les captures de peix, aclareixen que les mallorquines suposen el 28 per cent del consum, mentre que la resta s'està important d'aquells llocs en els quals no hi ha mobilitzacions.

PIMECO espera que aquesta situació de normalitat es mantingui en els propers dies. Des de la Federació d'Empresaris de Comerç de Balears (Afedeco), Bartolomé Servera es mostrà menys optimista i alertà que en cas de continuar el bloqueig la situació serà «molt seriosa» per als comerciants.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris