nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

Els partits suspenen els treballs de reforma de l'Estatut balear

L'oposició vol una reunió d'«alt nivell» per superar la crisi i Matas està «disposat a tot»

Finalment es produí el desenllaç anunciat. Els grups parlamentaris acordaren ahir suspendre, de forma indefinida, els treballs de la ponència que reforma l'Estatut. El PP i la resta de grups no es posen d'acord a l'hora de decidir si l'Estatut ha de blindar la composició del Parlament. L'esquerra, que proposà la suspensió dels treballs, exigeix una reunió d'«alt nivell» entre partits per desbloquejar la situació. El president del Govern, Jaume Matas, deixà clar que està «disposat al que faci falta».

La decisió es prenia després que en les darreres reunions de la ponència els grups fossin incapaços de superar el mateix escull. Un escull que té l'arrel en la desconfiança que provoca la proposta del PP de crear un nou Consell de Formentera. La resta de partits temen que aquest Consell acabi comportant una reforma de la Llei electoral, que modifiqui l'actual composició del Parlament i, per tant, l'equilibri de forces.

Per això, continuen defensant que l'Estatut ha de blindar la composició del Parlament o almenys limitar-ne una modificació. Els populars, en canvi, es neguen a incloure la composició del Parlament a l'Estatut i es comprometen a no modificar-la. «Fins on jo em puc comprometre», assegurà ahir Matas referint-se a aquesta legislatura, «no faré cap modificació del Parlament». L'esquerra no en té prou.

Després que el PP mantingués la seva posició i no valoràs les propostes alternatives de PSM i UM, l'esquerra demanà la suspensió dels treballs en ponència. Ara, l'oposició esperarà una convocatòria del PP per desbloquejar la negociació. Si no es produeix, els socialistes prendran la iniciativa.

El coordinador de la ponència i portaveu del PP, Joan Huguet, avançà ahir que la trobada serà convocada pel Govern de forma imminent. Precisament ahir, després d'una junta directiva regional del PP, el president Matas es mostrà disposat a fer «el que faci falta perquè l'acord sigui possible».

El president, que tragué importància al «gest mediàtic» de l'esquerra, es mostrà confiat que el procés de reforma continuarà i defensà la necessitat que s'avanci en assumptes on hi ha entesa i s'aparquin els punts de desacord per ser negociats «al més alt nivell». Els portaveus de l'oposició exigeixen al PP que es pronunciï clarament sobre el polèmic punt de desacord. La portaveu socialista, Francina Armengol, considerà la suspensió dels treballs en ponència com una materialització de la «moratòria» estatutària anunciada per Matas.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris