nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
24°

El far del cap de ses Salines tindrà una estació d'investigacions única a l'Estat

L'Imedea, el CSIC i la UIB gestionaran aquest centre d'estudis dels ecosistemes

92280

Les autoritats inauguraren al cap Salines la nova Estació d'Investigació Costanera.

M.À.C.
El cap de ses Salines de Santanyí acollí ahir la inauguració de la nova Estació d'Investigació Costanera del far situat en aquest indret. El nou centre d'observació suposa una fita en la investigació d'ecosistemes costaners, ja que és el primer d'aquestes característiques en tota la Mediterrània. Els altres s'ubiquen en ports.

A l'acte d'inauguració hi assistiren el president del Govern de les Illes Balears, Jaume Matas; el conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor; el president de la Fundació BBVA, Francisco González; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Avel·lí Blasco; el president del Consejo Superior de Investigaciones, Carlos Martínez; el director de l'Imedea i el batle de Santanyí, Miquel Vidal, com també la batlesa de ses Salines, Maria Bonet.

Aquest nova estació, situada en un paratge verge del sud de l'Illa, es troba al centre d'un tram de gairebé 30 quilòmetres sense edificacions, i en l'entorn d'una reserva marina. Ha estat possible gràcies a la col·laboració de diferents institucions. D'una banda, l'Autoritat Portuària ha cedit els terrenys del far; i de l'altra, el Govern de les Illes Balears ha aportat 30.000 euros, la Fundació BBVA n'ha afegits 180.000 més i l'Imedea hi ha participat amb 180.700 euros. Totes aquestes aportacions han servit per renovar els habitatges existents, per adquirir l'equipament científic i renovar la rampa per a les embarcacions.

Els objectius principals d'aquest centre seran mantenir-hi un observatori del canvi global integral, per estudiar les propietats de l'atmosfera, la mar i els ecosistemes costaners terrestres i marítims, sense els impactes que hi representa l'activitat humana. En definitiva, serà una plataforma per a la investigació experimental, amb tres laboratoris, un despatx, una sala de reunions i un bany. En total, el complex té capacitat per a 10 o 12 ocupants. A pesar del seu caràcter experimental, serà una eina fonamental per als investigadors tant de l'Estat espanyol com de tot Europa. Com assenyalà Carlos Duarte, coordinador de les investigacions que s'hi han de dur a terme, «aquest observatori del canvi global i climàtic és obert a tothom».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris