nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Matas crea l'impost dels cotxes de lloguer per pagar la sanitat

El Govern del PP també augmenta la taxa d'escurabutxaques i retalla la dels bingos

El Govern balear ha decidit crear un nou impost, que gravarà la circulació de vehicles de lloguer, i una taxa per a la inscripció d'aquests cotxes en el registre fiscal.

Amb aquests dos instruments, prevists en el projecte de llei d'acompanyament dels pressuposts per al 2006, l'Executiu Matas calcula que es recaptaran devers 14 milions d'euros anuals -12'5 per l'impost i 1'5 per la taxa-, que serviran per pal·liar l'actual dèficit sanitari de la CAIB, xifrat en més de 200 milions.

Les previsions s'han realitzat pensant en un parc de cotxes de lloguer de prop de 35.000 unitats, tot i que la xifra podria ser bastant superior.

Segons explicà ahir el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Lluís Ramis d'Ayreflor, l'esmentada llei d'acompanyament inclou també una pujada de les taxes de les màquines escurabutxaques, i la reducció de la taxa fiscal que paguen els bingos i les sales de joc.

L'impost dels rent a car neix amb un propòsit finalista, perquè allò que se'n recapti es destinarà a la millora de la sanitat. De tota manera, a parer del Govern i de l'Associació d'Empreses de Vehicles de Lloguer de les Balears -Aevab-, el nou tribut també permetrà regular el sector. En aquest sentit, el president d'Aevab, Ramon Reus, es referí a l'existència de «set o vuit» companyies que en teoria es dediquen a llogar cotxes «però que, en realitat, fan el seu negoci amb les exportacions dels vehicles». Segons Reus, aquesta activitat genera una competència deslleial, ja que les empreses en qüestió «disparen els preus».

Respecte de la base imposable de l'impost, vindrà determinada pel nombre de quilòmetres recorreguts, els dies contractats o la quantitat d'automòbils que té cada empresa. Les tarifes de les taxes per altes i per baixes seran de 70 i de 50 euros, de manera respectiva.

Així mateix, Ramis d'Ayreflor atribueix a l'impost un objectiu mediambiental, considerant que els cotxes contaminen «i el qui contamina, paga».

El conseller comunicà la creació del tribut al secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Àngel Ordóñez.

D'altra banda, i ja en l'apartat de tributs cedits, l'Executiu redueix en un punt i mig la pressió fiscal als bingos, que passaran a pagar un 29'5%. La mesura genera a l'Administració autonòmica un cost de 600.000 euros. Tanmateix, es duplica la deducció que en aquests moments tenen les persones amb discapacitat a l'IRPF. Això suposarà 300.000 euros de despeses per a la CAIB.

Les taxes relatives a les màquines de joc -classes B i C- s'incrementen en 300 euros, amb la qual cosa la recaptació obtinguda serà de 2'2 milions d'euros. Entre les classes esmentades, no hi figuren ni la Lototrot ni la Promotrot.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris