cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

El pas de l'huracà Wilma deixà greus danys als hotels mallorquins a Cancun

S'ha convertit en un malson que afecta infraestructures i gran part de la Riviera Maia

El pas de l'huracà Wilma per Cancun i la Riviera Maia durant aquest cap de setmana, ha estat la punta per a una destinació de vacances que ja va viure el juliol una experiència similar, amb l'Emily, però amb uns efectes un 30% inferiors als del Wilma. Llavors es tardà prop d'un mes a restablir la normalitat, però ara la devastació ha estat generalitzada a Cancun, a l'illa de Cozumel i a la part nord de la Riviera Maia. Els danys, segons les primera previsions, superen ja els 2.000 milions d'euros, però la xifra anirà en augment en les pròximes setmanes. Per sort, cap turista espanyol, entre ells mallorquins, ni treballadors de les Balears als hotels, han resultat ferits.

Si el juliol Cancun se «salvà», en aquesta ocasió ha estat l'enclavament més castigat i amb majors danys en la infraestructura urbana i hotelera. Els hotels propietat de cadenes mallorquines, entre ells Sol Meliá, Riu, Barceló, Hoteltur i Oasi, han sofert importants destrosses, que tardaran mesos a ser reparats o potser, en algun cas, determinaran el tancament definitiu de l'establiment. Els hotels al llarg del seu popular passeig turístic, l'avinguda Kukulkan, es troben més que «tocats» i amb seriosos danys estructurals. L'oferta complementària ha estat arrasada, com tota la zona comercial.

«El Wilma ha superat, amb escreix, els danys dels huracans més virulents que han passat per la zona. Des de Puerto Aventuras a Cancun tots els pals i cables elèctrics estan tombats, no hi ha aigua, el gasoil per als grups electrògens ja comença a escassejar i no sabem quan s'obrirà l'aeroport de Cancun. La situació és molt delicada i és clar que hi haurà una aturada de vendes cap a aquesta destinació fins que no es recuperin les infraestructures més bàsiques», indicaven ahir representants de diverses cadenes hoteleres mallorquines afectades.

Els touroperadors espanyols, entre ells Travelplan, Iberojet i Soltour, s'han vist afectats ja per la cancel·lació de reserves per a les pròximes setmanes.

Cancel·lacions
El mateix ha succeït amb els grups turístics alemanys, britànics, canadencs i americans. Les companyies aèries Air Plus Comet, Air Europa, Iberworld i Iberia han reprogramat tots els seus vols pel tancament de l'aeroport de Cancun per inundacions i danys en les infraestructures.

D'altre costat, el director general de HM Hotels, Antoni Horrach, i el director comercial d'aquesta cadena mallorquina, Joaquín Caldentey, que s'havien desplaçat per visitar el complex que tenen a l'illa mexicana d'Holborn, pel pas de l'huracà, no van poder fer-ho en agafar-los el Wilma a Cancun.

«Passàrem per la virulència de l'huracà, però ara la situació a Cancun s'ha tornat perillosa per problemes de seguretat», afirmà ahir Antoni Horrach des de l'hotel Radisson.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris