cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

El 90% dels centres de Secundària ja disposen del programari lliure

Tot i això, Educació no considera convenient desfer-se de Microsoft

El 90 per cent dels Instituts de Secundària (IES) i de Batxillerat, 53 sobre una seixantena, ja han introduït el programari lliure en els seus sistemes informàtics. Així i tot, aquests centres no s'han desfet dels productes de Microsoft que, a diferència del software lliure, requereix el pagament d'una llicència. A més, l'altra diferència important entre ambdós programaris és que el lliure permet l'accés al codi font (bessó del software) i adaptar-lo a les necessitats de l'usuari (fins i tot lingüísticament).

Segons el director general d'Inspecció Educativa, Jaume Juan, la introducció del programari lliure als centres educatius ha estat constant d'ençà del 2002. És a dir, és una línia de treball que inicià el Pacte de Progrés però amb la qual decidí continuar l'actual del PP.

Juan va afegir que l'objectiu de la direcció que encapçala és «posar a l'abast dels alumnes totes les eines que les empreses demanen per ocupar un lloc de feina». En aquest sentit, el director general creu que no s'estaria treballant per aconseguir l'objectiu «si deixàssim de banda el programari lliure que ja s'està introduint a la UIB i a altres comunitats autònomes».

Juan va recordar que «als centres ja teníem introduït windows, però vàrem decidir intensificar l'entrada de Linux i la resta del programari lliure en els centres». Tanmateix, la Direcció General s'ha trobat amb «una limitació», ja que «formam part de l'estructura de la Comunitat Autònoma més ampla i ens devem a una xarxa informàtica corporativa».

Un dels aspectes més cridaners de la introducció del programari lliure és que, segons Juan, l'alumne no veu sobre quin sistema operatiu fa feina». A més, el director general també explica que els instituts també estan treballant amb exploradors d'internet basats en programari lliure.

Tanmateix, Juan creu que la introducció del programari lliure als centres ha de ser paulatina i s'ha de fer de manera equilibrada amb la formació que reben els docents perquè coneguin bé les possibilitats del sistema.

En aquest sentit, Juan assenyala que «no volem introduir el programari lliure sense formació, tots recordam com de malament va anar a Extremadura perquè el varen impulsar sense formar els professors».

Tanmateix, l'aposta decidida pel programari lliure no afavorirà que els centres prescindeixin dels productes de Microsoft, pels quals han de pagar llicència. Precisament, a Extremadura el pressupost estalviat en llicències va servir per incrementrar el nombre d'ordinadors per alumnes.

Jaume Juan assegura que «vulguis o no Microsoft predomina. El programari lliure és una de les dues cames, però seria una equivocació prescindir de Microsoft». En aquest sentit, s'ha de recordar que Microsoft ha fet reunions amb el president de les Illes Balears, Jaume Matas, per mantenir una bona relació.

Tanmateix, Juan creu que «en dos anys l'ús predominant que encara té Microsoft als centres de Secundària s'anirà corregint i es faran servir tots dos per igual».

Igualment, confia que abans que acabi la legislatura tots els instituts disposin d'aquesta eina. D'aquesta manera, s'hauria passat dels 4 centres que la tenien el 2002 als 60 prevists per al 2006.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris