nubes rotas
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

Les Balears duplicarien el finançament actual aplicant un concert com el basc

Passarien de percebre els 1.810 euros per càpita anuals d'ara a obtenir-ne 3.150

86272

El president del Govern balear, Jaume Matas, amb el de la Generalitat catalana, Pasqual Maragall, en una trobada.

L'aplicació d'un concert econòmic com el basc o el navarrès a les Balears duplicaria el finançament que tenen les Illes ara com ara. Amb aquest sistema, en el qual els govern autonòmics recapten els tributs i en paguen una quota a l'Estat, l'Arxipèlag passaria dels 1.810 euros que rep cada any per finançar tota la despesa, a disposar de 3.150 euros per càpita.

Així ho exposà Ignacio Zubiri, professor de la Universitat d'Euskadi, en el seminari sobre Finançament autonòmic i balances fiscals, organitzat per la Fundació Antoni Maura. La generalització d'aquest sistema, que no defensa gairebé cap expert, beneficiaria molt les comunitats més riques -Madrid, Catalunya i les Balears-, però també la resta. Només les més pobres -Canàries, Castella-la Manxa, Extremadura i Galícia- en sortirien perjudicades.

Ara bé, el major perjudicat per la generalització d'aquest model seria l'Estat, que patiria una davallada d'ingressos, dependria de les subvencions de les comunitats autònomes i, per subsistir, hauria d'incrementar un 10% la pressió fiscal.

Per Zubiri, ni aquest sistema ni la proposta catalana de finançament no són generalitzables. En canvi, Guillem López Casasnovas, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, considera que el finançament que es perfila en l'Estatut català sí que que es podria estendre a la resta de comunitats.

Si bé encara no es poden avançar els seus efectes, el fet que tant Catalunya com les Illes tinguin una renda per càpita superior a la mitjana, aportin en IVA i en IRPF molt més que la resta i, en canvi, rebin de l'Estat molt menys que la mitjana, fa pensar que «qualsevol sistema d'anivellament que relacioni les aportacions fiscals amb el dret de meritar recursos per poder gastar més, ha d'anar bé a les Illes». A més, López Casasnovas creu que la concreció del sistema acabaria donant més recursos realatius a les Balears que al Principat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris