algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

Dilluns es comencen a prendre mostres a les aus migratòries en prevenció de la grip aviària

El Govern dóna el vistiplau a la comissió de control

Medi Ambient començarà dilluns a capturar exemplars d'aus aquàtiques migratòries a les zones humides de les Balears què seran analitzades per comprovar si són portadores del virus de la grip aviar, segons informà ahir el director general de Caça, Protecció d'Espècies i Educació Ambiental, Antoni Gómez.

Gómez va explicar que ja s'ha posat en marxa un mecanisme per recollir mostres, seguint un llistat proposat pel Ministeri de Medi Ambient, i va assegurar que les inspeccions es realitzaran d'acord amb les mesures preses per la Unió Europea per evitar la propagació del virus.

Només una espècie migratòria provinent dels països europeus on fins ara s'han detectat casos de grip del pollastre podria arribar a les Balears, la gavina capnegra (larus melanocephalus), de la qual amb prou feines arriben mig centenar d'exemplars en aquesta època de l'any, ja que l'arxipèlag no és una destinació important per a aquesta au, que ve del Delta del Danubi i escull zones humides de les Illes per instal·lar-se.

Gómez va assenyalar que és habitual que arribin exemplars d'aquest últim grup d'espècies al llarg de la tardor, encara que no provinents de l'est d'Europa, ja que aquests països no figuren a les rutes migratòries d'aquestes aus que passen per Balears, que solen procedir de Centreeuropa, Dinamarca, Holanda i França.

Els experts temen que el virus H5N1, que ha matat més de 60 persones i causat la mort a milions d'aus a Àsia des del 2003, podria canviar i estendre's fàcilment entre els éssers humans, creant una pandèmia que podria deixar sense vida desenes de milions de persones.

Tanmateix, el director general de Caça, Protecció d'Espècies i Educació Ambiental volgué fer una crida a la «tranquil·litat» dels habitants de Balears, en considerar que no existeixen motius d'alarma social.

Precisament, per fer un seguiment de tot allò relacionat amb la grip aviària, el Govern aprovà ahir crear una comissió per prevenir, controlar i fer un seguiment exhaustiu en cas que es produeixi una eventual pandèmia a les Illes, segons explicà la consellera de Salut i Consum, Aina Castillo.

La comissió, que estarà presidida per Castillo, comptarà amb la participació de responsables de les conselleries de Medi Ambient; Agricultura i Pesca; Interior; Economia; Comerç, Indústria i Energia; Educació i Cultura, i Presidència.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris