cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

El Govern promourà el retorn dels immigrants als països d'origen

És un dels reptes de la Conselleria que acaba de crear Jaume Matas

La nova Conselleria d'Immigració i Cooperació ajudarà els immigrants extracomunitaris que resideixen a les Illes a tornar als seus països d'origen. Aquest és un dels reptes principals que haurà d'afrontar Encarnación Pastor, que avui mateix prendrà possessió com a titular del departament acabat de crear.

Per aconseguir l'objectiu esmentat, la Conselleria conjugarà les polítiques de les seves dues direccions generals: Cooperació i Immigració. En aquest sentit, es posarà en marxa un seguit de projectes que han d'arrelar als països empobrits. Immigrants d'aquests estats que reideixen a les Balears s'encarregaran del seguiment i la coordinació de tots aquests programes.

Una vegada consolidats els projectes, els extracomunitaris podran tornar a la seva terra per dirigir-los sobre el terreny. Segons fonts de l'Executiu, es tracta d'un procés llarg i complicat i, a més, «ningú no ens garanteix que els immigrants vulguin tornar, però ho intentarem».

Les actuacions que s'encetaran poden tenir relació amb els camps de l'agricultura, el comerç, el sector de serveis, la salut, la cultura o l'educació, entre altres. Per dur-los a terme, el nou departament haurà d'emprar recursos integrats ara com ara en la Direcció General de Cooperació, procedents de la partida del 0'7% del pressupost de la Comunitat Autònoma.

D'altra banda, la flamant Conselleria d'Immigració i Cooperació intensificarà la col·laboració amb les comunitats balears a l'exterior. En aquest sentit, s'incrementaran les subvencions que reben les entitats d'emigrants i es fomentaran els viatges d'aquests ciutadans a les Illes, perquè coneguin els seu orígens.

Com a principal novetat en relació amb els casals balears, l'Executiu de Jaume Matas prepara un pla per facilitar als emigrants illencs l'accés a diferents serveis socials i sanitaris. En principi, aquesta iniciativa es duria terme amb les cases de l'Argentina i després s'estendria a la resta de països amb comunitats procedents del nostre arxipèlag.

Convé recordar que, a més de l'atenció i la integració de les persones immigrants i la coordinació dels col·lectius d'emigrants illencs, la Conselleria tot just creada assumirà també la interlocució amb les cases regionals a les Balears, de les quals Encarnación Pastor és l'actual presidenta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris