nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Cada any moren 110 dones a les Balears a causa del càncer de mama

Les revisions bianuals són la manera millor de controlar la malaltia

Cada any es diagnostiquen a Mallorca entre 220 i 230 casos de càncer de mama, i en mor un total de 110 dones. Tanmateix, la incidència de la malaltia, que és de 35 casos per cada 100.000 habitants, se situa per sota de la mitjana de la Unió Europea.

Ahir, la presidenta de l'Associació Espanyola contra el Càncer a les Balears, Teresa Martorell, remarcà la importància de sotmetre's a una revisió cada dos anys per a totes les dones en situació de risc -entre els 45 i els 50 i els 65 i els 70 anys. El motiu és que la detecció precoç augmenta les possibilitats de supervivència fins a un 90%.

Segons explicà, en els anys 80 la supervivència per a les afectades amb el cas diagnosticat era d'un 64%, un índex que arribà a un 78% en els anys noranta gràcies a la detecció de la malaltia en fases inicials. Tot i així, un 26% dels càncers a Mallorca són de mama, recalcà Martorell, si bé es tracta d'una xifra baixa en comparació amb l'impacte d'altres classes tumors.

La presidenta de l'AECC assegurà que la mamografia és la prova més eficaç i fiable per diagnosticar de manera precoç el càncer de mama, i que també l'han de passar totes les dones de menys de 40 anys amb un risc elevat de patir la malaltia, ja sigui per antecedents personals o per alteracions genètiques.

A més de ser dona, altres factors de risc són el consum de tabac, el sedentarisme, les dietes i els factors hormonals -haver tingut la regla per primer pic en edat primerenca o una menopausa tardana. En canvi, els riscs hereditaris són mínims.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris