cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

L'alarma social provocada pel virus aviari dispara la demanda de vacunes gripals a les farmàcies

Les apotecaries temen quedar desproveïdes

Les farmàcies de Balears podrien quedar desproveïdes de vacunes antigripals si s'agreuja l'«alarma social» generada entorn de la grip aviària, que ja ha començat a provocar un increment en la demanda d'aquest medicament entre els grups que no són de risc i «algun problema» a Menorca.

Així ho va assegurar ahir el president de la Cooperativa de Farmacèutics de Mallorca, Eivissa i Formentera, Eladio González, que va afirmar que en aquests últims dies s'ha començat a notar un augment en la demanda de vacunes, que almenys a Mallorca i les Pitiüses no ha generat per ara problemes.

Si que té constància, en canvi, dels que hi ha hagut a Menorca, encara que no els va poder especificar, ja que l'àmbit d'influència de l'entitat consultada és la resta de les Illes, on proveeix 400 establiments.

González va explicar que existeix el risc que les provisions de les farmàcies no bastin si es produeix una demanda «massiva» a causa de l'aparició de casos de grip aviària en humans. A més, cal afegir la política que segueixen els laboratoris de subministrar cada vegada menys dosis a les apotecaries a favor dels hospitals i centres de salut de la sanitat pública, encarregada de vacunar els col·lectius de risc. A tot això s'uneix la tendència de les empreses a fabricar menys unitats per no haver de tirar-les en finalitzar la campanya, ja que tenen una durada limitada.

En aquesta línia, va comentar que algun laboratori n'ha arribat a subministrar «menys de la meitat» del que havia demanat la Cooperativa, una manca que, en part, s'ha pogut compensar amb un augment d'altres firmes. En total, en aquests moments, la Cooperativa té al magatzem un «estoc» d'entre 2.000 i 3.000 vacunes, malgrat el fet que té realitzades diverses comandes per augmentar aquesta xifra, que no sap si es faran efectives.

González va deixar clar que aquests problemes de desproveïment podrien produir-se entre els col·lectius que no estan considerats com a grups de risc i desitgen adquirir aquestes vacunes a les farmàcies. Segons la Conselleria de Salut, als centres de salut s'estan vacunant les persones «amb normalitat» i no s'ha detectat cap cas de desproveïment.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris