nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

L'equilibri territorial torna a aturar la feina de la ponència de l'Estatut

El PP vol una setmana més per estudiar les propostes de PSM i UM

Els treballs de la ponència parlamentària que reforma l'Estatut tornen a estar aturats i l'equilibri territorial n'és la causa. El PP, que s'oposa a fixar el nombre de diputats en l'Estatut, demanà una setmana més per estudiar les propostes formulades pel PSM i UM per desbloquejar la situació.

En la reunió d'ahir, els populars es tornaren a oposar a la idea que l'Estatut blindi la composició actual del Parlament -fixada en 59 diputats: 33 per Mallorca, 13 per Menorca, 12 per Eivissa i un per Formentera- i, fins i tot, s'oferiren a firmar un document que els compromet a no modificar la Llei electoral aquesta legislatura. La resta de partits vol un compromís estatutari perquè temen que un futur consell de Formentera modifiqui l'equilibri actual.

Per desbloquejar la situació, el PSM i UM presentaren propostes alternatives. Miquel Nadal, diputat d'UM, proposà que el nou text autonòmic obligui a adoptar per majoria qualificada qualsevol modificació de la Llei electoral. Seguint el model basc, Eduard Riudavets, diputat del PSM, defensà la possibilitat d'incloure en l'Estatut una clàusula que obligui a mantenir la proporció de diputats per illa que hi ha ara en el cas que es modifiqui la Llei electoral. Ara el PP té una setmana més per desbloquejar els treballs de la ponència.

Pel matí, durant el ple del Parlament, el president Jaume Matas defensà que no és «incompatible» proposar un pacte per reformar l'Estatut i, alhora, un moratòria en la seva aprovació. Matas rebutjà així les acusacions de la portaveu socialista, Francina Armengol, que li preguntà «què va passar?» durant els cinc dies que transcorregueren des d'una proposta a l'altra.

A més de criticar les contradiccions del Govern, Armengol afirmà que «no té sentit» tramitar un text que no s'aprovarà i assegurà que només ha «quedat clar» que el PP «no té gens d'interès a reformar l'Estatut». Matas recalcà que l'únic interès del Govern és «defensar els interessos dels ciutadans», que si s'aprova el finançament proposat per Catalunya, en poden sortir «perjudicats».

En una altra pregunta a l'Executiu, Armengol considerà un «gran engany col·lectiu» les actituds del Govern respecte de la reforma, ja que ha passat de no defensar-la a demanar el mateix que Catalunya per, finalment, passar a criticar la proposta catalana.

Estaràs li demanà «tranquil·litat» i explicà que les 400 entrevistes amb entitats han servit per conèixer que la societat vol una reforma constitucional, que defensi el bilingüisme o el fet insular. Estaràs es demanà si a Armengol la molesten aquestes opinions o les discrepàncies en el si del PSOE sobre l'Estatut català, i considerà una manca de respecte que Zapatero manifestàs que té vuit fórmules alternatives per al terme «nació».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris