cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Massip conclou a la UIB que «no hi pot haver identitat sense llengua»

La lingüista de la Universitat de Barcelona inaugura un cicle a Palma

La lingüista de la Universitat de Barcelona Àngels Massip conclogué ahir en la primera jornada del cicle Llengua i identitat de la UIB que no hi pot haver «identitat sense llengua». Prèviament, Massip va explicar a Diari de Balears que «en la meva opinió, el llenguatge és la manera d'explicar la nostra identitat. Aquesta es manifesta a través de la llengua».

De fet, segons la lingüista, en els casos de nacions com la irlandesa, l'occitana o la basca, on es manté una identitat tot i el minoritari ús de la llengua pròpia, «la identitat que es manté ja no és la mateixa que l'original». En aquest sentit, afegeix que «si la societat ja s'expressa en una altra llengua, la identitat ha canviat, tot i que continuï sent distintiva d'altres identitats».

Un aspecte més que tocà Massip en la conferència és que «hi ha un bucle que és cervell, ment i cultura en què, tot i que sigui cert que sense ment no hi ha cultura, també és cert que la cultura dóna forma a la ment i no hi ha ment sense cultura».

Finalment, davant els problemes polítics globals, aquesta experta en llengua considera que per solucionar el conflicte entre cultures s'ha de resoldre abans «el problema de comunicació». Igualment, Massip pensa que les llengües i identitats locals sobreviuran perquè, a l'igual que la biologia, «són fruit d'una acció local». A més, adverteix que «perdre una llengua és perdre una riquesa, la manera com han vist els individus el món». Tanmateix, la sociolingüista considera que les llengües i identitat locals seran compatibles amb «una identitat global».

El cicle conclourà el 30 de gener i disposarà de la participació d'experts catalans, occitans, gallecs i aragonesos.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris