nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
20°

Castillo: «Aquesta és la legislatura del pollastre: cloranfenicol, Pimpollo i ara la grip aviària»

La consellera de Salut pensa que la vaga dels tècnics repercutirà a les llistes d'espera balears i demana la intervenció del Ministeri

La consellera de Salut i Consum, Aina Castillo, demana tranquil·litat als ciutadans i no vol que es crei alarma social amb el tema de la grip aviària, encara que reconeix que aquesta sense dubte està sent una legislatura marcada per problemes relacionats amb la salut pública i els pollastres. Afirma que continuarà reclamant que es reconegui l'increment de població quan es parla de finançament i que Madrid es faci càrrec de les despeses de construcció del nou hospital de referència de les Balears, com ha fet a Astúries. Pel que fa a la vaga dels tècnics sanitaris que pot arribar a col·lapsar els serveis de Salut, creu que l'actitud de Salgado és perversa.

"La grip aviària està aixecant moltes preguntes i preocupacions entre la població. Estam preparats per combatre una possible pandèmia?
"Ara per ara, encara no hi ha cap motiu perquè la població estigui alarmada. En aquests moments, des de la Conselleria ja s'han encarregat 40.665 dosis de tractaments retrovirals per poder pal·liar els possibles efectes que tindria una mutació del cep de la grip aviària que afectàs els humans, però en tot cas no seria una vacuna, ja que aquestes tan sols es poden fabricar arran del virus ja mutat i això no ha passat, i esperam que amb totes les mesures que s'estan prenent des de la Unió Europea, no arribi a passar mai. Però de tota manera, des del passat mes de setembre vàrem posar en marxa una comissió de Vigilància i Prevenció de la qual formen part la Conselleria d'Agricultura, la de Salut i la de Medi Ambient. Els inspectors estan fent un important nombre de controls en totes les explotacions avícoles i ara per ara podem assegurar que no hi ha grip aviària a les Illes.

"Grip aviària, a l'estiu la crisi alimentària dels pollastres precuinats de la marca Sada, i per Nadal fou el cloranfenicol. D'aquest tema, se n'ha conclòs la investigació i hi ha alguna resolució?
"Bé, el tema del cloranfenicol, l'antibiòtic il·legal, fou més una crisi mediàtica més que res i així m'ho feren arribar moltes associacions agràries i de venedors ja que no els va afectar. És veritat que de totes les explotacions que en un principi donaren positiu, tan sols les analítiques deriments donaren 3 positius i es varen obrir els expedinets corresponents. Aquests han seguit el seu curs i puc dir que la proposta de resolució sortirà a la llum en poc temps. Aquests tipus d'expedients solen tardar un any a resoldre's.

"Un dels temes que les darreres setmanes ha afectat més seriosament el funcionament del sistema de salut, ha estat la vaga dels tècnics superiors sanitaris. Demà tornen a començar quatre dies més de mobilitzacions, hi veu cap solució?
"Mentre els ministeris d'Educació i de Sanitat mantenguin l'actitud perversa de fins ara, no. De fet, ells són els únics que poden cercar i trobar-ne alguna, però els que estam pagant els efectes som les comunitats autònomes i els ciutadans, ja que l'únic que podem fer és demanar, com ja hem fet per escrit, a la ministra de Sanitat, Elena Salgado, que es reuneixi amb els tècnics i cerqui fórmules per poder trobar alguna solució. I la resposta de la ministra ha estat que dispòs de tota la seva col·laboració per trobar solucions al conflicte.

"Però des de l'Ib-Salut, sí que es pot fer alguna cosa per pal·liar els afectes entre els usuaris, o no?
"Sí, per pal·liar en allò possible reforçant els horaris els dies que no hi hagi vaga i hem posat en marxa un pla de contingència d'infermeria en els centres de Salut per poder realitzar totes les extraccions necessàries i que els usuaris es vegin afectats el menys possible. Vàrem decretar uns serveis mínins que s'han complit al cent per cent, però segur que els afectes es veuran reflectits en les llistes d'espera, a no ser que des de Madrid demostrin d'una vegada per totes una vertadera voluntat de negociar i asseure's amb els tècnics per trobar una solució.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris