nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

Reviscolar el Call, l'objectiu dels jueus illencs

Un museu i la reintroducció de la cultura són les passes inicials per recuperar la vida sefardita al barri

A poc a poc Mallorca està recuperant el caràcter multireligiós i multicultural pel qual es caracteritzà en l'Edat Mitjana. Als diferents corrents del cristianisme que es practica en la nostra Illa i a les religions musulmana i orientals, d'un temps ençà s'ha de sumar l'esforç de les institucions i dels jueus conversos de recuperar la nostra cultura hebraica.

El punt d'inflexió d'aquest darrer procés ha estat l'ingrés de Palma dins la Xarxa de Calls Jueus de l'Estat espanyol (Red de Juderías) aquest estiu. Però, això no és tot. A més, l'arribada d'immigrants també ha aportat saba nova a la comunitat hebraica practicant de Balears, formada per un centenar de persones, principalment procedents del Regne Unit, Alemanya i Argentina, segons ens explica el rabí de la sinagoga del carrer Monsenyor Palmer, Shaul Friberg.

El president de l'associació Llegat Jueu, Manel Quadreny, ens explica que dins aquest procés de recuperació de la memòria històrica de la cultura jueva de Mallorca, «l'Ajuntament s'ha compromès a crear un centre d'interpretació que probablement serà a Can Bordils». Quadreny va explicar que aquest espai serà «qualque cosa més que un museu, ja que els seus visitants tendran una interacció, a través de sistemes multimèdia i audiovisuals, amb el patrimoni artístic i cultural jueu».

Tot i això, l'objectiu de la comunitat jueva de Mallorca, és que la cultura es manifesti en el dia a dia de Ciutat. En aquest sentit, el taller d'artesania Es Retall, al carrer de Monti-sion, ha recuperat l'elaboració d'elements tradicionals jueus, sobretot de fang. Aquestes peces són venudes a la mateixa botiga que té el taller.

No gaire enfora, hi ha també Can Miquel, el forn del carrer de la Pelleteria.
En aquest negoci, Miquel Pujol ven vi kosher, especialment beneït per al consum de jueus practicants, i elabora dolços d'origen hebraic, com la greixonera de brossat o certs pastissos que prepara per encàrrec. En el mateix barri, també està previst que un taller d'escultures fabriqui peces de la cultura jueva. En poques paraules, segons Quadreny, es tracta que «el teixit social del Call s'impliqui en la recuperació de la cultura jueva».

En aquest sentit, Llegat Jueu fa comptes treballar amb els veïns de les zones «per fer activitats conjuntes i aprofitar una instal·lació tan valuosa que tenim dins el barri com és el Teatre Xesc Forteza». Igualment, s'hi continuaran celebrant jornades europees de la cultura jueva i fent recorreguts turístics.

Altres projectes més de Llegat Jueu són que el Museu de Mallorca reuneixi permanentment dins una sala els objectes que té de la cultura jueva i que alguns carrers del Call estiguin retolats amb la seva denominació original (com el carrer del Call dels Jueus, ara carrer del Sol). També admet Quadreny que «seria important que el Bisbat de Mallorca ens cedís unes rèpliques dels rimmonims que té al Museu Diocesà, que són d'origen jueu i que han estat exposades en altres indrets, com ara el Museu de Mallorca».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris