algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Alexandre Forcades: «La discriminació de les Illes Balears és escandalosa; l'acció dels polítics, també»

L'exconseller d'Economia voldria una societat civil tan reivindicativa com la catalana

L'exconseller d'Economia i Hisenda i president del Cercle d'Economia de Mallorca, Alexandre Forcades, explica, a títol personal, la seva posició davant l'Estatut català i la qüestió del finançament autonòmic.

-Han fet bé els catalans de plantejar aquesta reivindicació?
-Respect complemetament el plantejament de Catalunya. Hi ha persones que accepten la Transició i volen reconsiderar el finançament i l'autonomia sense rompre l'esquema. El concert basc i navarrès em sembla una injustícia, però es va acceptar. A mi, m'inquieta la singularitat de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. No som qui per demanar un sistema de finançament. Vull destacar que el resultat de 25 anys de finançament és una gravíssima discriminació de les Balears respecte de la resta del regne d'Espanya. Hi ha prou elements per veure que el finançament per càpita és escandalós. El sistema s'ha de reformar. No és lògic que un país com el nostre tengui escoles i hospitals pitjors que els d'Extremadura. Els polítics de les Balears han de reaccionar. A Catalunya han reaccionat amb unitat perquè consideren que aporten massa. Nosaltres aportam el doble. En aquests moments, Catalunya, pel poder que té sobre el Govern central, pot obtenir qualque cosa. O nosaltres ens hi apuntam o estam condemnats a esperar fins el 2007. Les balances fiscals haurien de ser transparents. No pot ser que el Govern de Madrid tengui lliure disposició per repartir els pressuposts sense criteris equitatius.

-Si la proposta catalana surt endavant, serà tan desatrós per a les Balears?
-No. Seria desastrós si ells obtinguessin la bilateralitat i nosaltres, no. Aleshores, Catalunya deixaria de pagar tant i nosaltres hauríem de pagar més.

-Aquí, però, s'ha adoptat una actitud reactiva, no gaire propositiva. No s'ha dit «nosaltres volem això».
-És difícil rebatre això. Un país sense visió col·lectiva de futur està condemnat. Nosaltres no la tenim. Per això som reactius i no proactius. Ser proactius vol dir assumir les nostres responsabilitats. Voldria que els ciutadans reaccionassin i empenyin els polítics. A Catalunya, per exemple, hi ha un moviment ciutadà reivindicatiu que fa que es moguin. Voldria que a les Illes Balears hi hagués un moviment així, capaç de dir als polítics que la situació és escandalosa i la seva actuació escandalosa davant la gravetat de la situació discriminatòria del finançament.

-Molta de gent hauria trobat més coherent que afirmàs que les Balears havien de demanar tot d'una el mateix que Catalunya.
-No puc dir que ens hem d'unir als catalans per aconseguir la bilateralitat. Puc entendre que el PP o el PSOE no vulguin adoptar una postura que pugui semblar una ruptura amb una situació territorial. Per la forma que em vaig expressar, he estat malentès, perquè sembla que anava contra els catalans. El que volia dir era que, si Catalunya, pel poder que té, obté la bilateralitat, nosaltres també l'hem d'obtenir. Pens que Jaume Matas va estar genial quan va plantejar que esperàssim a veure què n'obtenia Catalunya. Ara bé, no ho hauria d'haver dit a Madrid, sinó plantejar-ho al Parlament de les Balears.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris