cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

La cap del Constitucional recalca la posició «subordinada» dels estatuts

Matas rebutja que es toqui la Carta per satisfer «nacionalistes radicals»

La presidenta del Tribunal Constitucional (TC), Maria Emilia Casas, recalcà ahir a Palma que la institució que presideix «sempre» ha defensat «la posició dels estatuts d'autonomia subordinada a la Constitució» i «subjecta» a aquesta. Abans que s'iniciassin les XI Jornades de l'Associació de Lletrats del Tribunal Constitucional, Casas recordà que el TC «defensa la supremacia de la Constitució en tot moment».

La presidenta del TC obvià pronunciar-se «sobre temes d'actualitat política», com la reforma de l'Estatut català, sobre els que pugui determinar el TC, però recordà que aquesta institució «ha jugat un paper essencial» en el desenvolupament de l'Estat autonòmic.

Davant de Casas, el president balear, Jaume Matas, recalcà que les reformes estatutàries no poden «sotmetre» l'Estat i la Constitució a un «perillós procés de debilitament», i advertí que el debat obert per l'Estatut català «posa en perill la solidesa d'Espanya».

El responsable considerà «inacceptable» que es plantegi una reforma constitucional «encoberta» per «satisfer posicions nacionalistes radicals». Apuntà que els processos de reforma haurien d'estar presidits pel principi d'«igualtat» i defensà que ha de ser la Constitució la que «marqui els ritmes i les possibilitats dels estatuts i no a l'inrevés».

Precisament, l'Associació de Lletrats del Tribunal Constitucional es mostrà ahir favorable a la proposta de «moratòria» en l'aprovació dels Estatuts plantejada per Matas. «Tota prudència i tota apel·lació a la sensatesa ha de ser benvinguda», expressà el portaveu de l'entitat, Diego Peña.

Per altra banda, Matas considerà que la incorporació del nombre de diputats a l'Estatut, -un fet sobre el qual el PP manté discrepàncies amb l'oposició que han aturat els treballs en ponència- no ha de generar «grans discrepàncies» i atorgà un «marge de confiança» als negociadors per arribar «al major acord». Tant el PSIB com EU-EV posaren ahir com a condició fonamental per continuar a la ponència que el text blindi el nombre de diputats.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris