algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

L'Stei du a Hisenda i Anticorrupció les «comissions» de dues farmàcies

Gesma els donà l'exclusivitat en la venda de certs medicaments

La secció sindical de sanitat de l'STEI ha sol·licitat al fiscal Anticorrupció i a la Inspecció d'Hisenda que investiguin el presumpte pagament de comissions per part de dues farmàcies de Palma per tenir l'exclusivitat en la venda de medicaments a un grup de malalts mentals de Gesma. El sindicat denuncia que a canvi de l'exclusivitat les farmàcies entregaven una «donació» en efectiu als pacients que es destinava a despeses d'activitats d'oci.

Contradictòriament, acusen Antoni Mayol, coordinador del Servei d'Atenció Residencial Comunitari (SARC) de l'àrea de Salut Mental de Gesma, d'haver «rebut personalment» unes comissions per centralitzar les compres dels medicaments en dues farmàcies, que oscil·laven entre «el 5% i el 10% de les quantitats facturades».

L'STEI assegura que els medicaments corresponien a 70 pacients, amb una despesa que en alguns casos arribava als 600 euros mensuals i que aquesta situació es perllongà per espai de dos anys i mig. També afirmen que el secretari general de Gesma, Carlos Hernández, tenia coneixement de la situació mesos abans que es destapàs, la qual cosa fa que «els fets siguin encara més greus».

Segons el sindicat, «aquestes comissions no foren declarades ni per Gesma ni pel coordinador del SARC Antoni Mayol», i no tenen coneixement si les dues apotequeries «declaraven aquestes entrades i sortides a l'Agència Tributària».

Per la seva part, el gerent de Gesma, Rafael Romero, «negà en tot moment l'existència de cobraments ni de cap contracte d'exclusivitat amb nom de Gesma».

Romero assegurà que qualsevol pacient dels SARC amb suficient grau d'independència «pot anar a qualsevol farmàcia a comprar els seus medicaments sense cap tipus d'obligació», però reconeix que aquestes dues apotequeries varen fer un sèrie de donatius, que arribaren a uns 30.000 euros.

El director gerent del Complex Hospitalari de Mallorca afirmà que «desconeixia aquest procediment, i de fet quan en vaig tenir constància, vaig ordenar que s'aturàs de realitzar, per evitar, com ha ocorregut, que hi hagués malentesos».

Romero afirmà que «aquests donatius els han emprat per poder realitzar activitats de reinserció sociocultural dels pacients dels SARC, i aquestes activitats sempre els decidien de manera grupal, pacients i monitors, sense cap altra intervenció».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris