algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

«L'Estatut català és una gran passa per a les dones, totes l'haurien de defensar»

Lourdes Muñoz és diputada pel PSC, federalista convençuda i supervivent de l'huracà Katrina


Abans que els enviats especials arribessin a Lousiana, la seva veu ens va connectar durant unes dies al drama que va viure Nova Orleans arran del pas de l'huracà Katrina. Allò que per a ella començà com unes vacances, esdevení en experiència inoblidable.

El passat dimarts, la diputada al Congrés pel PSC, Lourdes Muñoz, visità Mallorca; no per parlar-nos del «caos» que observà a Estats Units, sinó per defensar el polèmic Estatut català des de la perspectiva de la igualtat i els drets socials.

-Catalunya és la primera Autonomia que intenta establir, a través de l'Estatut, una 'carta de drets i deures'. Quina és la importància d'aquesta passa?

-És un gran avanç, perquè es reconeixen per Llei els anomenats «drets de nova generació», com ara el dret a morir dignament, l'accés universal a les noves tecnologies o els drets de la dona.

-Precisament, amb aquest Estatut, les dones són les que més surten guanyant...

-Efectivament, l'Estatut català és una gran passa per a les dones, totes les ciutadanes espanyoles, d'allà on siguin, l'haurien de defensar. Per exemple, es fan referències explícites a la no discriminació i a la lluita contra la violència de gènere. En aquest sentit, estam davant un Estatut que ens protegeix més que la mateixa Constitució.

-L'article 19 parla de «la lliure decisió de la dona respecte al propi cos... i a la seva salut reproductiva»... Molt valent, no?

-Sí. És un Estatut progressista, que defensa el dret a l'avortament, però també rebutja pràctiques com ara l'ablació del clítoris. Per tot això deia que totes les dones hauríem de reivindicar la norma.

-L'Estatut parla d'igualtat de drets i deures per a tothom. Els immigrants, d'allà on procedeixin, també tindran el deure de conèixer el català?

-És clar, els mateixos drets i els mateixos deures, en cas contrari només estaríem obligats a conèixer el castellà, i això seria injust. En aquest i altres aspectes hem de fer molta pedagogia i explicar a la ciutadania que no anam en contra de ningú, que només es pretén atorgar als catalans i a Catalunya més autonomia i més drets socials.

-Per què insisteixen alguns en anunciar el trencament d'«Espanya» si s'aprova l'actual reforma estatutària?

-Perquè parlen des de la perspectiva del nacionalisme espanyol, que és l'únic que està assumit. Però no ens enganem, aquí no es trencarà res. El problema de base és que Catalunya i Espanya necessiten un «encaix» diferent a l'actual.

-Alguns dels seus companys de partit tampoc valoren les virtuds del text aprovat pel Parlament català...

-No em sorprèn, són opinions que parteixen d'una altra visió del model d'Estat; però vull recordar que en la reunió del PSOE a Santillana del Mar (2003), apostàrem per «una Espanya diferent a l'actual».

-Aquesta batalla passarà factura a Zapatero?
-No, però no hem de deixar que la dreta de la caverna sigui l'única que parli de l'Estatut.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris