algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Hotels i transport a Balears: sols per humans

Els establiments turístics, taxis, busos i trens posen restriccions o tanquen les portes als cans i moixos


Palma no és una ciutat pensada per tenir animals de companyia. És fàcil arribar a aquesta conclusió després de revisar els locals, els restaurants, les cafeteries, els hotels i els transports públics que permeten que els clients accedeixin als seus serveis acompanyats d'un animal domèstic.

Per començar, la principal indústria de Mallorca, la turística, gairebé en tots els casos tanca les portes als animals dels seus clients, siguin de la mida que siguin.

Tan sols 12 hotels de Palma, segons la Guía para viajeros con animales de compañía 2005 de la Fundació Affinity, editada per Viena Ediciones i distribuïda per l'editorial Moll, admeten que la gent s'hi allotgi acompanyada de cans, moixos o altres espècies domèstiques.

A la Part Forana la situació és un poc millor, ja que en total hi existeixen 122 establiments que admeten animals de companyia, sobretot a les zones més turístiques. De manera curiosa, a la llista d'hotels que permeten l'entrada de cans i de moixos n'hi figuren tant de categoria mitjana i baixa com altres de luxe. Tot i això, sembla que existeix una tendència a la concentració per zones, probablement perquè tot d'una que un parell d'establiments accepten animals, els altres tenen por de ser menys competitius.

Per acabar l'apartat turístic, s'ha de comentar la presència a Eivissa de 27 establiments que no posen emperons a l'entrada d'animals; a Menorca, sis; i a Formentera, sis més.

En total, la Fundació Affinity ha detectat devers 175 establiments hotelers que accepten animals a les seves instal·lacions, però en proporció són pocs si tenim en compte que a les Balears hi ha gairebé 1.000 hotels oberts i que en el conjunt de l'Estat són més de 2.500 els que ho permeten.

D'altra banda, el nostre arxipèlag tampoc no destaca per altres serveis pensats per a aquestes espècies, a diferència d'altres territoris, com el Principat. Per exemple, la guia recull que només hi ha 3 residències on deixar aquests éssers vius temporalment. Una d'aquestes «llars» d'animals és a Palma, una altra a Llucmajor i una altra a Eivissa. El preu que cobren és de prop de 10 euros per nit. Per contra, en el conjunt de l'Estat el nombre d'aquestes residències és de 280.

Respecte d'un servei innovador a la Península, el de l'atenció d'animals a domicili -cangur-, que ja existeix al Principat, a les Balears encara no l'ofereix ningú, segons la guia esmentada.

Quant al transport, mentre que els avions i els vaixells permeten el trasllat d'animals -en transportí, bodega, cabina, o, fins i tot, a la coberta-, a les Balears no sol ser així amb el transport terrestre.

Als taxis, l'entrada d'animals depèn de la voluntat del conductor. En el transport públic de Palma, sols es permet als vehicles que «disposin d'espai habilitat amb aquesta finalitat». El més curiós és que gairebé no hi ha vehicles públics que ho permetim. De fet, ni l'EMT ni Serveis Ferroviaris no han creat aquests espais.

Poc permissius
Sobre aquesta situació, Petra Magraner, de la plataforma Baldea, assenyala que «aquí no tan sols no estam preparats per al viatge d'animals en el transport públic, sinó tampoc per a la seva presència en molts d'altres llocs». Així, recordà les mancances dels hotels o la poca permissibilitat d'algunes botigues i cafeteries.

Per la seva banda, María Azkargorta, de la Fundació Affinity, amb seu a Barcelona, creu que a l'Estat espanyol «no som dels més permisius amb els animals de companyia». Així, precisa que «en ciutats com Viena, París o Londres poden viatjar en el transport públic amb total llibertat, mentre que aquí just devers el 20% d'hotels i restaurants n'admeten. A França, el percentatge arriba gairebé al 100% i tenen detalls com donar de beure als animals o dur-los un poc de menjar».

En aquest sentit, Azkargorta recorda que «segons el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Carles III, Luis Aguiar de Luque, les lleis actuals van en contra de la llibertat de circulació consagrada per la Constitució Espanyola».

Aguiar de Luque ha arribat a tal conclusió després de redactar un dictamen per a la Unió Europea sobe el transport públic. Espanya no hi queda en bona posició respecte dels altres estats membre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris