cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
22°

Matas aturarà l'Estatut fins que es resolgui el finançament català

El president balear entén que el model del Principat es fa «a costa de la resta»

101022

Els membres de la ponència parlamentària es donaren una setmana per salvar el procés de reforma estatutària.

J.TORRES/AGÈNCIES.Palma.
El president del Govern, Jaume Matas, va fer ahir un pas més. Després de proposar una moratòria en l'aprovació dels estatuts al Congrés, el cap de l'Executiu anuncià, encara des de Madrid, que proposarà una paralització de l'aprovació de l'Estatut al Parlament balear fins que «es resolguin els dubtes sobre l'aprovació de l'Estatut de Catalunya», sobretot pel que fa al model de finançament. Mentrestant, PP i oposició es donaren ahir una treva d'una setmana per evitar que es trenquin els treballs en la ponència.

Després de reunir-se amb els diputats populars al Congrés, Matas assegurà que té la intenció de paralitzar l'aprovació de l'Estatut al Parlament balear perquè entén que el model de finançament proposat per Catalunya afecta la resta de comunitats i «es fa a costa dels interessos dels ciutadans de Balears i de tot Espanya». En la mateixa línia, la vicepresidenta Estaràs advertí que la tramitació s'aturarà en el capítol del finançament per «garantir el principi d'igualtat».

Mentrestant, ahir, una treva entre el PP i l'oposició va salvar els treballs de la ponència de l'Estatut, quan estaven a punt de patir un greu sotrac. L'oposició havia amenaçat d'abandonar la ponència si el grup popular no es comprometia a fixar en l'Estatut la composició del Parlament, amb l'objectiu que aquesta no pugui ser modificada per una posterior llei electoral. Finalment, l'esquerra continuà a la reunió després que el PP demanàs una setmana de treva per estudiar-ho.

Fins ahir, el PP havia defensat la creació d'un Consell a Formentera i que la composició parlamentària no aparegui a l'Estatut. L'oposició, en canvi, vol blindar l'actual composició, amb 59 diputats, perquè tem que el nou Consell canviï l'equilibri de forces. En contrapartida, el PSOE, que fins ara s'ha oposat al Consell de Formentera, revisarà la seva posició. UM, en canvi, continua rebutjant les llistes separades al Parlament i als consells.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris