cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
22°

Quatre milions de pakistanesos sense llar

El terratrèmol pot haver deixat més de 40.000 morts, molts d'ells nins i dones a la zona del Caixmir

Dos dies després del sisme que causà desenes de milers de morts i deixà quatre milions de persones sense casa al Pakistan, continua la recerca de supervivents, però la dificultat d'accés a l'àrea devastada redueix les esperances.

La destrucció causada pel sisme de dissabte, sense precedents en la curta història del Pakistan, ha sobrepassat els pitjors auguris, ja que es calcula que ha pogut costar la vida a 40.000 persones, molts d'ells nins i dones, encara que el Govern d'Islamabad continua parlant de 20.000 víctimes.

Organitzacions humanitàries creuen que el terratrèmol ha deixat més quatre milions de pakistanesos sense llar, la majoria d'ells en una zona que sofreix crus hiverns, per la qual cosa es necessiten grans quantitats d'aliments, medicines i refugis.

El terratrèmol destruí desenes de pobles del Caixmir la província veïna de North West Frontier, matà camperols, paletes, soldats i escolars, i provocà allaus de terra que han bloquejat moltes carreteres i estan dificultant les tasques de rescat.

Segons la Cèl·lula de Gestió de Crisi de l'Executiu, es necessitaran diverses setmanes per avaluar l'autèntica magnitud de la catàstrofe perquè moltes localitats, que tenien milers d'habitants, continuen sent inaccessibles a falta de comunicació.

Aquest organisme ha admès que cap institució del país té suficients recursos per respondre al major desastre natural viscut a Pakistan, mentre el president, general Pervez Musharraf, ha demanat ajuda internacional per obtenir medicines, tendes i helicòpters amb els quals accedir a les zones més remotes.

Tant Musharraf com Nacions Unides han assenyalat que ara la principal prioritat és aconseguir helicòpters, mentre Estats Units ha anunciat la tramesa de vuit d'aquells aparells des del veí Afganistan i una ajuda de 50 milions de dòlars.

«Estam tenint problemes logístics. Les carreteres no estan en bones condicions per portar grans subministraments i ara el que ens apressa és el temps», apuntà ahir Andrew McLeod, portaveu de l'equip d'Avaluació de Desastres de l'ONU.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris