cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Pluges i allaus obstaculitzen la distribució de l'ajuda a Guatemala

La comunitat internacional es bolca per pal·liar el desastre de l'Stan

Malgrat la resposta dels guatemalencs i de la comunitat internacional, les allaus i la pluja impedeixen que l'ajuda humanitària arribi als damnificats per l'Stan, que ha causat almenys 519 morts, segons càlculs oficials.

Els guatemalencs continuen bolcant-se als centres de provisió habilitats a la capital, però els camions que surten amb vitualles, medicines i roba a l'interior, han trobat obstacles per arribar a les comunitats afectades per les inundacions.

Encara que la Comissió Nacional per a la Reducció de Desastres no en té un informe oficial, veïns i socorristes han informat que a la comunitat de Panabaj, al paradisíac Santiago Atitlán, a uns 180 quilòmetres a l'oest de la capital, quedaren sepultades unes 3.000 persones.

El vicepresident de Guatemala, Eduardo Stein, explicà a periodistes que almenys uns 5.000 camins veïnals han sofert severs danys i que els ensorraments impedeixen que arribi l'assistència als més necessitats.

Això no obstant, milers de guatemalencs continuen duent la seva ajuda a parcs, places, esglésies, institucions públiques i de l'Exèrcit, que han estat convertides en centres de provisió per assistir els damnificats.

Fonts oficials afirmaren que és incalculable l'ajuda humanitària que s'està rebent. El vicepresident no s'ha cansat d'agrair el «comportament extraordinàriament generós» dels guatemalencs que mantenen una croada de solidaritat amb els damnificats.

A això se suma l'ajuda de diversos països, entre ells Espanya, Cuba, EUA, Mèxic, i d'altres d'Europa i Àsia, que han enviat a Guatemala experts per contribuir a pal·liar l'emergència.

De manera preliminar, el Govern ha demanat a la comunitat internacional una ajuda per valor d'uns 76 milions de dòlars destinats a proporcionar assistència durant un mes a les víctimes i a la compra d'equip per a la reconstrucció de la xarxa viària.

Espanya, per exemple, va enviar una brigada de bombers amb dos cans ensinistrats a la recerca de desapareguts i dimarts arribarà un avió amb ajuda humanitària.

Mentrestant, Cuba ha enviat 200 metges i EUA i Mèxic assisteixen amb aeronaus que transporten l'ajuda als albergs.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris