cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Les Balears no segueixen el ritme de millora educativa de la resta de l'Estat

En els darrers quaranta anys no s'han aturat de perdre posicions relatives en el conjunt espanyol

91830

L'educació millora, però no pot seguir el ritme al qual avança la resta de l'Estat.

Entre 1964 i 2004, les Illes Balears no s'han aturat de perdre posicions relatives en relació amb el nombre d'anys que estudien els seus habitants.

Si fa quaranta anys, ocupava la posició número 12 del conjunt estatal, fa vint passà a la tretzena. En aquests moments, és a la catorzena, segons un estudi de l'Institut Valenció d'Investigacions Econòmiques (IVIE).

Si bé es cert que el nombre d'anys estudiats per habitant ha crescut de manera significativa, l'Arxipèlag no ha pogut seguir el ritme de l'evolució de la resta de comunitats autònomes. Cantàbria, la Rioja, Múrcia i Andalusia han patit també aquesta evolució negativa.

L'IVIE ha posat de manifest que la mitjana d'anys cursats augmenta amb la densitat de la població i amb el creixement demogràfic. No obstant això, les Illes Balears no s'ajustarien a aquest patró general que funciona arreu de l'Estat. A pesar de liderar el creixement demogràfic i de passar a ser una zona densament poblada, el nostre arxipèlag encara es manté a la coa de qualsevol classificació que avaluï aspectes relacionats amb l'educació i amb la qualificació laboral.

El que fallaria, segons les pautes establertes per l'IVIE, seria el fet de tenir una teconologia no especialitzada en activitats de tecnologia avançada. Aquesta mancança, que afecta el nivell cultural, ha estat assenyalada per nombrosos economistes com una de les raons de la pèrdua de productivitat a les empreses de les Illes Balears.

El Centre de Recerca Econòmica de Sa Nostra i la UIB recomanen una apostada decidida de les administracions per permetre la instauració d'empreses d'aquesta casta que, d'altra banda, tenen un elevat valor afegit. En qualsevol cas, la realitat és que, de moment, el mercat laboral de l'Arxipèlag es continua caracteritzant per la demanda d'una mà d'obra amb escassa qualificació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris