cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

La nova delimitació del domini públic afecta mil quilòmetres de costa balear

L'Arxipèlag serà la comunitat amb una major actuació del Ministeri de Medi Ambient

El Ministeri de Medi Ambient delimitarà fins el 2008 el domini públic marítimo-terrestre de gairebé mil quilòmetres de costa a les Balears.

En un nou impuls per dur a terme aquesta delimitació, coneguda també com a fita (deslinde) i que fixa el caràcter públic de la costa, el Ministeri ha establert diversos calendaris d'actuació per a les comunitats costaneres. Balears ja té delimitats (aprovats, no en tramitació) 289'5 quilòmetres de costa, corresponents al litoral, total o parcial, dels municipis d'Andratx, Calvià, Sóller, Eivissa, Sant Josep, Formentera i Alaior. Queden, per tant, 969 quilòmetres per fitar (la costa balear suma 1.258'5 quilòmetres). Així doncs, Balears serà, fins el 2008, la Comunitat amb més quilòmetres per delimitar. En el cas de les Illes, el Ministeri ha previst el següent calendari de delimitació: 145 quilòmetres el 2006 (15 per cent), 484 el 2007 (50 per cent) i 340 el 2008 (35 per cent).

La Llei de costes, aprovada el 1988, estableix que, per a la seva correcta aplicació (conservar i evitar la privatització del litoral són els seus principals objectius), ha de completar-se la delimitació del domini públic marítimo-terrestre per garantir-ne l'ús públic, regular la utilització racional i aconseguir un adequat nivell de qualitat de les aigües i de la ribera del mar. Així, per realitzara una adequada gestió del domini públic, és necessari tenir aprovats els corresponents expedients de delimitació del litoral.

A més, l'aprovació de l'expedient de delimitació reforça la seguretat jurídica dels limítrofs interessats, que d'aquesta manera poden conèixer amb precisió el límit dels terrenys que l'Administració considera béns del domini públic. Diversa jurisprudència entén que no es pot resoldre un expedient sancionador per una ocupació indeguda d'un bé de domini públic marítimo-terrestre si prèviament no està aprovada la delimitació.

La delimitació del domini públic marítimo-terrestre té importants repercussions legals, econòmiques, polítiques, socials i ambientals. Des del punt de vista urbanístic, s'ha de tenir en compte que no es pot construir a menys de 20 metres del domini públic si es tracta d'un terreny urbà i de 100 si és sòl rústic.

Els procediments de la delimitació són d'una gran complexitat tècnica, administrativa (informació als afectats) i políticosocial (fins i tot amb repercussions econòmiques -la valoració a la baixa dels terrenys- per als propietaris).

L'impuls a les delimitacions obeeix al fet que el Ministeri de Medi Ambient, amb Cristina Narbona com a màxima responsable, es va marcar el 2004 un termini màxim de quatre anys (fins el 2008) perquè la totalitat de la costa espanyola quedi completament separada. El Ministeri també ha posat en marxa el Pla de sostenibilitat de la costa. Els criteris per a les noves actuacions estan subjectes a tres grans eixos: control de la regressió de la costa, protecció i recuperació dels sistemes litorals, i dotacions per a l'accés i ús públic de la costa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris