cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

El 10% de la població de Balears necessita serveis de salut mental

El Psiquiàtric celebrà les primeres jornades de portes obertes

El 10 per cent de la població de les Illes Balears, entre 90.000 i 100.000 ciutadans, necessita algun tipus de servei de salut mental, encara que es considera que la proporció de persones que requereix alguna casta d'atenció psiquiàtrica al llarg de la seva vida augmenta fins arribar entre el 30% i el 40%.

Així ho explicà el coordinador autonòmic de Salut Mental, Miguel Echevarría, durant la inauguració de les Jornades de Portes Obertes de l'Hospital Psiquiàtric de Palma, que s'allargaran fins dia 10, coincidint amb el dia Mundial de la Salut Mental.

Echevarría assenyalà que les malalties mentals més freqüents són la depressió i els transtorns d'ansietat, encara que la patologia més greu i per tant la que necessita més atenció i mitjans és l'esquizofrènia.

Així mateix, qualificà de «molt preocupant l'augment de brots psicòtics», alguns d'ells provocats pel consum de drogues, els quals presenten quadres clínics molt similars a una patologia, encara que aclarí que no s'ha demostrat que aquestes substàncies siguin la causa directa de l'aparició de malalties mentals.

A la jornada també hi foren presents la consellera de Salut, Aina Castillo, el gerent del Complex Hospitalari de Mallorca, Rafel Romero; el director del Psiquiàtric, César Azpeleta, amb els directors de l'Hospital General i del Joan March.

Catillo explicà que aquestes jornades serviran per donar a conèixer a tota la població la tasca que es desenvolupa en el centre i els avançaments experimentats en aquests serveis, i per contribuir a «conscienciar la societat que les malalties mentals són una patologia més que no s'ha d'amagar ni estigmatitzar».

Aquest acte serví per presentar la primera Guia de recursos i situació de la xarxa de salut mental de Balears. L'objectiu de la guia, de la qual s'han editat 2.000 exemplars, és informar els residents de l'Arxipèlag dels recursos sanitaris disponibles per fer front a qualsevol problemàtica relacionada amb aquestes malalties. La xarxa assistencial disposa d'un dispositiu d'atenció mental integrat per 564 professionals i compta amb més de deu tipus de recursos que ofereixen 607 places.

Els darrers anys s'ha experimentat un canvi en el tractament d'aquestes malalties: s'han replantejat recursos, se n'han creat de nous i s'han prioritzat els extrahospitalaris, fent així de les unitats mentals l'eix de l'atenció.

Els recursos s'incrementen progressivament; de fet, enguany l'Ib-Salut inverteix 855.000 euros en la contractació de 36 professionals i es preveu l'obertura de la Unitat d'Hospitalització Infantil Juvenil de Son Dureta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris