cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
21°

Castillo acusa Madrid de no voler resoldre la vaga de tècnics sanitaris

La consellera indica que el Govern no té capacitat per desconvocar-la

La consellera de Salut i Consum, Aina Castillo, denuncià ahir que el Govern central «no mostra interès» per solucionar la vaga de 14 dies dels tècnics superiors sanitaris i, en aquest sentit, apel·là als ministeris de Sanitat i d'Educació perquè dialoguin i negociïn amb els sindicats, a fi de resoldre aquesta situació «perversa de ver».

Després d'inaugurar les jornades de portes obertes de l'Hospital Psiquiàtric de Palma, Castillo recordà que l'Executiu autonòmic no té capacitat per desconvocar la vaga, que afecta 500 tècnics superiors sanitaris de les Illes i els 14 de la Fundació del Banc de Sang i Teixits. En aquesta línia, indicà que el Govern balear té les «mans fermades», perquè es tracta d'una competència de l'Estat.

Tanmateix, subratllà que «està en mans del Govern central, és cert, però no ha fet res». Així, en demanà responsabilitat a l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ja que, segons el seu parer, «es torba massa a dialogar amb els sindicats per tancar aquest tema i per mirar de trobar-hi una solució».

Davant d'aquesta situació, assenyalà que la Conselleria de Salut ha reforçat el servei, a fi de reduir l'impacte de la vaga sobre la ciutadania i, en aquesta línia, assegurà que l'única possibilitat del Govern és decretar serveis mínims i intentar ampliar els horaris de recollida de mostres als centres de salut.

En demanar-li el seu parer sobre les reivindicacions dels tècnics sanitaris, Castillo manifestà que s'han de negociar amb l'Administració central i, en qualsevol cas, «demanar-ne opinió a les comunitats autònomes, cosa que encara no s'ha fet». Per acabar, la consellera de Salut es mostrà confiada que l'Executiu central s'assegui amb les centrals i que el delegat del Govern, Ramon Socias, «entengui que necessitam una solució ja, perquè aquesta vaga ens afecta a qualsevol de nosaltres, que en un moment determinat podem necessitar una anàlisi o rebre radioteràpia».

Per la seva banda, el Sindicat de Tècnics Especialistes Superiors Sanitaris de les Balears -Sitessib- assenyalà que, durant la primera setmana d'aturada, s'ha suspès a l'hospital de Son Llàtzer un total de 180 mamografies, 1.120 estudis convencionals, cinc de radiologia vascular, 25 de dinàmics relatius l'aparell digestiu, urologia i ginecologia, 80 ressonàncies, 25 intervencions quirúrgiques programades i tots els estudis no urgents de malalts ingressats.

La vaga, amb una duració prevista de 14 dies, s'allargarà demà i passat demà, i de dilluns a dijous de la tercera i la quarta setmanes d'octubre. Per tot plegat, el sindicat aconsella els pacients amb hora donada que es facin les proves de diagnòstic en qualsevol centre hospitalari de l'IB-Salut, o bé que canviïn la data de la consulta amb motiu de possibles retards.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris