cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Quatre illencs pateixen a Guatemala els greus efectes de l'huracà Stan

El grup de cooperants es troba bé i treballa en les tasques de recuperació de la zona devastada

Inès Juan, Juan Miguel Gómez, Francesca Jofre i Maria Elena Marquès, cooperants mallorquins d'Ensenyants Solidaris, es trobaven participant en uns projectes a Guatemala, quan l'huracà Stan els va sorprendre.

Els quatre cooperants es troben bé de salut, si bé viuen una situació que es pot qualificar de «completament devastadora». Diari de Balears pogué parlar ahir horabaixa amb Juan Miguel, policia local de Palma, que ens relatà el panorama de desolació i destrucció que es viu en aquests moments al país centreamericà.

Ell, al costat d'Inès, infermera de la clínica Vilas d'Eivissa, es troba a la ciutat de Masatenango, que és la capital del departament de Sushitepequetz, a la part sudoccidental del país i una de les més castigades per l'Stan, mentre que Francesca i Maria Elena, totes dues infermeres de la llar d'ancians, es troben en una comunitat rural que encara està aïllada.

Juan Miguel explicà que «la situació a la ciutat no és tan desesperada com a les zones rurals, encara que fins avui no hem tingut telèfon. Finalment, hem pogut parlar amb les nostres companyes, que ens han assegurat que es troben bé, però el panorama no pot ser més complicat».

«Estam incomunicats, amb les carreteres tallades, hi ha molta descoordinació i per arribar a les zones rurals, on el mal és més gros, manquen mitjans i combustible».

El cooperant explicà històries d'esllavisades, inundacions, ponts trencats i incomunicacions, però sobretot de mancança de mitjans i de drames humans. «Dimecres, fórem els únics que poguérem sortir de la ciutat amb un 4X4, i arribàrem a comunitats rurals i dur-los menjar. Comprovàrem que els efectes i la situació eren molt compromesos, pel perrill d'allaus de fang: de fet, ara totes les carreteres estan tallades», explicà Juan Miguel.

En aquests moments, fan feina a la zona tres classes d'organismes: els municpals, l'Església catòlica i Conred, que és el Centre Nacional per a Desastres Naturals. Però els cooperants asseguren que hi manca tot tipus de mitjans per afrontar una situació gairebé deseperada. A pesar de tot, els quatre illencs tenen previst treballar encara a Guatemala fins a final de mes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris