cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

Els illencs són qui pitjor moment passen per fer compres importants

Dos de cada tres balears tenen dificultats per arribar a final de mes

LL.L./E.P. Palma/Madrid.
El 66'68 per cent de les famílies de les Balears té dificultats per arribar a final de mes d'acord amb els seus ingressos nets mensuals. Així ho revela l'Enquesta de pressuposts familiars del segon trimestre del 2005, difosa ahir per l'Institut estatal d'Estadística (INE). L'enquesta recull que el valor és un punt percentual major que en el mateix període de l'any anterior i tretze punts més que la mitjana estatal (55,13 per cent).

A més, destaca que les Balears és l'autonomia on un percentatge més gran de llars estima inadequat el moment actual per dur a terme compres importants (el 71'08 per cent de les famílies coincideix amb aquesta anàlisi), molt superior a la mitjana estatal (que és del 53 per cent) i per davant de Galícia (66,32 per cent) i el País Valencià (64,72 per cent).

L'estudi també detalla que el 17'71 per cent de les llars de les Illes té moltes dificultats per arribar a final de mes, mentre que el 21'7 per cent hi arriba amb dificultat i el 27'7 per cent, amb certa dificultat.

Per contra, només l'1'2 per cent supera el mes amb molta facilitat, l'11'17 per cent amb facilitat i el 20'94 per cent amb certa facilitat, segons l'enquesta de l'INE, que precisa a més que el 39 per cent de les llars de les Balears pot dedicar alguns doblers a l'estalvi d'acord amb el seu nivell d'ingressos i despeses, amb referència al 61 per cent, que no dediquen o ho fan de manera molt menor.

Aquestes dades s'han conegut després que fa una setmana Diari de Balears es fes ressò que la renda disponible de les famílies de Balears havia minvat, en comparació amb la resta de l'Estat, durant els darrers anys i que en l'actualitat, fins i tot, els illencs tenen una renda disponible inferior a la mitjana espanyola.

En concret, segons un informe del catedràtic d'Economia Aplicada Guillem López Casasnovas, Balears ha passat de tenir el 1995 una renda disponible un 12'5 per cent major que la mitjana de l'estat, a tenir-ne una un 0'5 per cent menor. Tot i això, Balears manté una de les rendes per càpita brutes més altes de l'Estat espanyol. Això sí, l'alt cost de la vida redueix la renda disponible i la capacitat d'estalvi de les llars.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris