nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

Tres monuments feixistes encara esperen el seu trasllat o esbucament

A Santa Maria, Sóller i Porto Cristo les creus als «caídos» es troben a espais públics

La plaça dels Caiguts, a Santa Maria, conserva encara un monument on apareixen inscrits els noms dels falangistes que moriren lluitant a la Guerra Civil. Tot i que des del 1979 l'oposició ha demanat en reiterades ocasions que es retiri, l'Ajuntament encara no ho ha fet. «Aquest monument, a més del caràcter simbòlic, el dissenyà Andreu Bestard, un santamarier reconegut, i per això no volem que desaparegui. El que hem aprovat per ple és el seu trasllat al cementeri, que es farà quan executem les obres d'embelliment de la plaça dels Caiguts. També volem cercar un altre nom per aquest indret, però tot al seu temps», explicà la batlessa de Santa Maria, Rosa Vich (PSM).

A la comarca de Manacor només queda ja un sol monument franquista i es troba, en concret, al Club Nàutic de Porto Cristo. Va ser alçat per honorar les armes d'Infanteria dels soldats que lluitaren contra les tropes republicanes quan el general Bayo desembarcà al port per tornar l'illa al govern republicà. Es preveu que en unes setmanes el monòlit del Club Nàutic passi també a la història com el de la plaça Monumento del port.

A Porreres i a Felanitx encara es conserven dos monuments que, en els darrers anys, han vist canviada la seva inscripció en honor als «caídos» per una altra que ret homenatge a totes les persones que moriren tant pel que fa al bàndol nacional com del republicà.

Finalment, a Sóller, existeix la creu als Caiguts situada a la plaça del Castellet. Diferents col·lectius ciutadans han demanat la retirada d'aquest monument però el Ple va rebutjar una moció del PSOE per considerar que ja no es tracta d'un monument partidista, sinó que actualment respresenta «totes les víctimes de la Guerra Civil espanyola».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris