cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

El 63,5% de les prostitutes de clubs de Palma no disposen de targeta sanitària

Creu Roja fa el primer estudi sobre la situació real que viuen aquestes dones

88932

Marta Soler, Laura Rosselli i Araceli Ramírez, autores de l'informe de la Creu Roja.

PERE BOTA.

El 63,5% de les dones que exerceixen la prostitució a locals i clubs de Palma no disposen de targeta sanitària. Aquestes dades es desprenen d'un estudi pioner a les Balears que presentà ahir Creu Roja. L'informe fou presentat per la directora Autonòmica d'Intervenció Social de la institució juntament amb dues de les psicòlogues voluntàries que hi han participat, Araceli Ramírez i Laura Rosselli.

El document ha estat elaborat entre el mes de novembre del 2004 i el mes de maig d'enguany, mitjançant entrevistes personalitzades amb més de 300 dones que fan feina a 23 locals de Palma, i reflecteix que el perfil d'aquestes treballadores del sexe és el d'una jove d'entre 19 i 30 anys, procedent en la gran majoria de països d'Europa de l'Est o de Sud-amèrica, de classe mitjana i en situació il·legal a l'Estat.

Segons les autores de l'informe, «el fet que la gran majoria siguin estrangeres i en situació d'il·legalitat» fomenta el fet que no estiguin donades d'alta en la Seguretat i de targeta sanitària ja que «per manca d'informació i per por d'acostar-se a les institucions».

Segons les dades de l'estudi, la majoria de les prostitutes que treballen en clubs de Palma «desconeixen el seu cos, temes relacionats amb la salut, l'ús del preservatiu femení o l'accés al sistema sanitari públic».

Encara que un 96,8% afirmà que empra algun mitjà anticonceptiu, la xifra baixa a un alarmant 62,4% quan es tracta de l'ús del preservatiu. Les dones entrevistades asseguraren que «molts d'homes paguen més doblers, fins al doble, pels seus serveis si no han d'emprar aquesta mesura de protecció».

Rosselli crida l'atenció sobre el fet que la majoria de dones no coneixien l'existència del preservatiu femení i les dificultats existents a Palma de poder adquir aquest producte, que no es troba ni a les farmàcies i que «els propietaris de sex-shops afirmen que en tenen prohibida la venda».

La majoria de les entrevistades, un 92,3%, afirmà que no cotitza a la Seguretat Social i que el motiu principal pel qual es dediquen a la prostitució és econòmic (93,9%), com «una alternativa ràpida, que no fàcil, per obtenir doblers». Amb aquestes dades es vol realitzar un projecte que respongui a les necessitats d'aquestes dones, encara que no s'especifica quines accions concretes es realitzaran.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris