cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Armengol diu que 'mai hem estat tan lluny de tenir un nou Estatut'

Al PP no li interessa la reforma 'si ha de generar una batalla política'


«Mai hem estat tan lluny de tenir un nou Estatut d'Autonomia». Així de taxativa es va mostrar la portaveu parlamentària del PSIB-PSOE, Francina Armengol, a l'hora de valorar la situació en la qual es troba el procés de reforma.

Les asseveracions de la diputada socialista sorgien com a resposta a l'oferiment del president Matas d'elaborar un nou articulat en base a les propostes consensuades pel comitè de savis.

D'altra banda, el portaveu del PP balear, Miquel Ramis, advertí que si la reforma de la norma marc ha de generar una batalla política «millor oblidar-la». Des del PSIB es critica que Matas «intenti substituir el debat i el pacte polític per un comitè d'experts que s'hauria d'encarregar de qüestions tècniques». Tanmateix, afegí que «els savis han consensuat pocs temes de rellevància».

Armengol insistí que ni el cap de l'Executiu autonòmic ni el PP «saben quin Estatut volen». En aquest sentit, recordà que la ponència parlamentària que s'encarrega d'elaborar una proposta de reforma «està bloquejada perquè el grup popular no s'aclareix amb la qüestió del Consell de Formentera».

Miquel Ramis (PP) també va al·ludir a l'Estatut per llançar un missatge a tots els partits de les Illes: «Si ha de ser un instrument perquè els polítics es barallin entre ells, al PP no li interessa la reforma».

El portaveu popular coincidí amb el president Matas en assenyalar que l'eventual articulat ha de sortir del Parlament «plenament consensuat» entre les distintes formacions i amb garanties de ser aprovat al Congrés.

Des del PSM, el seu portaveu parlamentari, Pere Sampol, també criticà la proposta de Matas en considerar que «les qüestions pactades pels savis, també generen consens entre els partits». En canvi, advertí que aspectes de l'Estatut com el finançament autonòmic, el blindatge de les competències autonòmiques o el model llingüístic «encara estan sense definir». Sampol considera que «si Balears perd el tren de la reforma, el PP i, sobretot, el PSIB-PSOE pagaran un alt preu polític».

Miquel Ramon, d'Esquerra Unida-Els Verds, va coincidir amb Armengol a l'hora de comentar que «el paper dels experts ha de ser el d'assessorar els detalls tècnics i jurídics de l'Estatut» i que ara li correspon al Govern concretar per quina reforma aposta. Així mateix, recordà que «la majoria de savis han estat elegits pel mateix Executiu».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris