cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Matas proposa pactar la reforma de l'Estatut i del model turístic

El president aprofita el debat de política general per fer un repàs bilingüe de la gestió del Govern

83424

Jaume Matas amb la seva dona Maite Areal.


El president del Govern balear, Jaume Matas, encetà ahir el debat sobre l'estat de l'autonomia amb un discurs de 100 minuts i dues propostes d'«alta política». El cap de l'Executiu oferí un gran pacte polític per impulsar un nou Estatut i un altre gran acord social per redifinir l'actual model turístic. D'altra banda, per primera vegada a la història dels debats de política general, un president pronuncià part del seu discurs en castellà. Només varen ser quatre minuts i per referir-se al fenomen de la immigració.

Després d'enumerar bona part de les actuacions realitzades per les distintes conselleries, arribà allò més esperat de l'al·locució. Matas advertí que «no podem perdre el carro» del procés de reformes estatutàries que s'ha iniciat a tot l'Estat. En aquest sentit, apostà per un nou Estatut que reolgui «els problemes reals dels ciutadans» i que tracti la creació de la Policia autonòmica i el Consell de Formentera, la gestió aeroportuària i la compensació del fet insular. El president també al·ludí al finançament, que en la seva opinió «s'ha d'acordar per unanimitat entre totes les comunitats autònomes». Sense esmentar directament el nom de Catalunya, Matas anuncià que «si aquesta unanimitat es romp perquè qualcú adquireix privilegis, sol·licitaré en el Parlament que junts defensem els interessos dels ciutadans de les Illes».

Matas advocà per una reforma que sigui «ratificada i no rectificada en el Congrés». Segons la seva opinió, el futur Estatut ha d'assolir tres objectius bàsics: millorar la vida dels illencs, defensar «els nostres» drets i aconseguir la seva aprovació a les Corts Generals.

El pacte pel model turístic va ser l'altra gran proposta que el president va posar damunt la taula. Matas vol propugnar un acord entre el Govern, els consells insulars, les patronals i els sindicats per lligar la principal indústria de l'Arxipèlag a «la creació de riquesa, la sostenibilitat mediambiental i l'adaptació als escenaris futurs».

Tanmateix, l'exministre de Medi Ambient explicà els eixos que inspiren la seva acció política. Començà parlant de gestió i assegurà que la principal obligació d'un Govern és executar projectes. En aquest punt, es mostrà satisfet de l'«eficiència» de l'Executiu autonòmic.

La del «diàleg» va ser la segona bandera que enarborà i assegurà que s'havia recuperat la sintonia que havia perdut el Pacte de Progrés amb la societat civil. El cap de l'Executiu també va fer esment de l'«estabilitat política» que ara regna a les Illes. Tampoc s'oblidà de demanar a Madrid «respecte» als compromisos adquirits amb Balears.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris