nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
24°

Turquia pressiona a la cita europea de Palma perquè la UE negociï la seva adhesió

Santer, convençut que el procés s'iniciarà dilluns

Dues de les principals espases que ha tengut la política exterior turca, el seu exprimer ministre Mesut Yilmaz i el seu exministre d'Afers Estrangers Emre Gönensay, descarregaren ahir al Meliá Victoria tot el seu arsenal dialèctic per convèncer els participants del VI Fòrum Nord Sud de la necessitat que la UE iniciï les negociacions formals d'adhesió dilluns.

El missatge no va caure en un sac foradat, ja que la taula rodona en què s'abordà el tema d'actualitat de la Unió Europea estava presidida per l'expresident de la Comissió Europea Jacques Santer.

Santer va tranquil·litzar els polítics turcs i va assegurar que «després d'haver tancat negociacions amb Margaret Thacher a les dotze i quart i a les dues de la matinada per tirar endavant el Mercat Únic Europeu o el Tractat de Maasstricht, estic convençut que dilluns s'iniciaran les negociacions».

Prèviament, els polítics turcs havien criticat l'actitud que ha tengut Àustria durant els darrers dies per impedir que la UE compleixi el seu compromís d'iniciar converses formals d'adhesió amb Turquia el pròxim dilluns 3 d'octubre. Yilmaz afirmà que «a pesar de l'oposició austríaca a les negociacions amb Turquia, el canceller diu que Àustria és amiga nostra. Doncs a Turquia deim Déu ens salvi dels nostres amics».

Yilmaz va anar fins i tot més enllà i va descriure el panorama que es podria donar si la Unió Europea diu no a Turquia: «Al nostre país ja hi ha cada vegada més veus que diuen prou d'humiliacions i d'ambigüitats. Aquestes veus poden arribar a ser majoritàries i derivar vers un escenari nacionalista turc que no convé ni a Turquia ni a Europa». Aquestes paraules varen crear polèmica a l'auditori, perquè varen ser interpretades com «una extorsió» i un «xantatge» per part dels assistents. Davant aquesta reacció, Yilmaz va aclarir que «el Govern turc i jo no volem extorsionar ningú. Just ens limitam a dir què passarà si no hi ha negociacions». Finalment, Yilmaz va demanar als líders europeus que redissenyin la seva estratègia de comunicació i que convencin els seus pobles «dels avantatges que té a mitjan i llarg termini que Turquia entri dins la UE», entre els quals va citar els demogràfics, ja que l'estat musulmà és un dels més joves d'Europa.

Després del debat, el fòrum va aprovar una resolució que recorda a la UE que «Turquia i els Balcans encaixen dins la UE, tot i que necessiten temps i que les passes es facin en el moment oportú».

Igualment, sobre aspectes més interns, la resolució va defensar la creació de més llocs de feina; el manteniment del model europeu, que cerca l'equilibri entre l'estat del benestar i la competitivitat; un model menys centralista, i, finalment, un major acostament a Rússia, Ucraïna i Bielorússia i al sud de la Mediterrània.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris