nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Indignació entre els ecologistes per la utilització de cendres per fer carreteres

Greenpeace amenaça de denunciar el Consell i el GOB alerta dels perjudicis per a la salut

L'organització ecologista Greenpeace va anunciar ahir que denunciarà el Consell de Mallorca davant de la Comissió Europea (CE) si finalment obliga les empreses i a les administracions «a utilitzar en la construcció les cendres procedents de la incineradora de Son Reus».

Greenpeace subratlla, en un comunicat, que les cendres de la incineradora «són residus tòxics i perillosos», l'«única destinació possible de les quals és un abocador» especial. Segons defensa l'organització ecologista, aquest tipus de residus té «un alt contingut en metalls pesants i substàncies tòxiques organoclorades, com les dioxines», «de manera que la seva feina a la construcció és una forma basta de dispersar-los pel medi ambient».

El director de Greenpeace, Juan López de Uralde, afirma a la nota que el Consell «pretén obligar empreses i administracions a cometre un delicte ecològic», ja que «la dispersió de residus en el medi ambient està tipificada com a delicte en el Codi Penal».

Aquesta entitat posa en relleu la seva oposició a l'ampliació de la incineradora de Son Reus, contra la qual ha posat en marxa una campanya de tramesa de correus electrònics a la presidenta del Consell, Maria Antonia Munar, que ha estat resposta ja «per centenars de persones», diu.

El Grup Balear d'Ornitologia (Gob) advertí, de la seva banda, que utilitzar les cendres de la incineradora suposarà «dispersar residus tòxics pertot arreu, la qual cosa significa un «risc evident de contaminació i una amenaça per a la salut».

El grup recorda que les «cendres són les que capten els filtres instal·lats a les xemeneies», on «es concentren les substàncies més tòxiques (metalls pesants, dioxines, etc), resultat de la combustió dels forns de residus». No és aquest l'únic retret que fa el grup ecologista. «Apostar per aquest , duplicant la seva capacitat, sense posar en marxa totes les mesures previstes al Pla de Residu, és un frau que de cap manera és acceptable», diu.

El GOB també es fonamenta amb motius econòmics per rebutjar aquest model, ja que diu que és «un sistema car. De fet, quasi un 90% de la inversió prevista al pla de residus és destina a construir els forns de la incineradora. Reciclar i compostar és més respectuós i més barat».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris