algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

L'exportació a Balears del mercat xinès augmenta un 34% fins l'abril

El boom coincideix amb l'increment d'immigrants i empresaris asiàtics

El valor de les importacions de productes xinesos a les Balears ha crescut un 34'31 per cent durant el primer quadrimestre d'enguany respecte del mateix període de l'any anterior. Així ho palesen les dades extretes ahir de les cambres de Comerç, Indústria i Navegació de l'Estat espanyol.

En concret, durant els primers quatre mesos d'enguany, fins a l'abril, s'han importat a les Balears 2.620 tones de productes xinesos per un valor de 9,11 milions d'euros. De fet, la Xina s'ha consolidat com el desè país que més exporta a Balears en milions d'euros i, si continua al ritme actual, les seves vendes superarien prest les importacions que les Illes fan des de Singapur (10,101 milions fins a l'abril) i des de Suècia (12,435 milions en el primer quadrimestre).

Igualment, si l'increment del valor de les importacions respecte del mateix període de l'any anterior ja és notori, pel que fa a anys anteriors ha estat espectacular. Precisament, el 2001, el valor dels productes importats de la Xina durant el primer quadrimestre va ser de 4,041 milions d'euros. És a dir, de llavors ençà, el valor de les importacions realitzades des del gegant asiàtic s'han duplicat de llarg. A més, llavors no era el desè país que més exportava a Balears, sinó que ocupava la situació desset.

Si ens remuntam al valor de les importacions del primer quadrimestre del 1999, la diferència és major, ja que la quantia ascendia fins a 3,73 milions d'euros, poc més d'una tercera part del valor de les mercaderies que s'han importat enguany. En definitiva, les importacions realitzades des de la Xina han registrat un increment notable durant els darrers sis anys. Tanmateix, aquesta realitat coincideix amb altres dades que poden ser ben explicatives.

D'una banda, d'ençà de l'1 de gener del 2002 la població xinesa a les Balears gairebé s'ha triplicat, ja que ha passat de suposar 951 ciutadans empadronats a sumar un col·lectiu de 2.535 persones. Aquest increment ha anat en paral·lel a l'obertura de negocis aliens a la restauració, sector al qual s'havien dedicat exclusivament. De fet, la Federació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (Pimeco) ha detectat una expansió d'empresaris d'aquesta nacionalitat en els subsectors de la roba, el calçat, l'alimentació, i un inici d'activitat en la venda de bijuteria i mobiliari.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris