algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Sant Agustí va ser beneït per milers de penyistes entre la tradició i la bauxa

Les autoritats compliren i passaren davall el pal·li en una jornada menys reivindicativa

La resurrecció de la quica, la benedicció papal felanitxera d'un caricaturesc Ratzinger des de la balconada de la casa de can Picó a la plaça de s'Arraval, donava la benvinguda un any més a una jornada festiva plena de bauxa i, això sí, menys reivindicativa que anys anteriors. Però les estelades, les senyeres i ikurrinyes que duien les penyes tornaren a tenir el seu protagonisme.

Era a primera hora del matí. Felanitx sortia al carrer a honrar el seu patró, Sant Agustí, que enguany coincidia en diumenge, dia de mercat a la localitat. Això despertà la curiositat entre els turistes que hi eren, no s'aturaven de mostrar la seva sorpresa i s'interessaven per les tradicions del municipi.

A les 10.30 hores les autoritats es concentraren davant l'Ajuntament de Felanitx. La batlessa, Catalina Soler, i la seva corporació varen estar acompanyats pel conseller d'Interior, José María Rodríguez; en representació del Consell hi havia Francesc Buils i el president de s'Institut, Antoni Serra.

El tradicional ball dels cavallets va donar l'inici a la processó cap al convent de Sant Agustí, que acollí la missa concelebrada. Mentrestant, als voltants de can Moix s'anaven arreplegant les diferents penyes per començar el recorregut. Milers de penyistes posaven la nota de color i l'ambient festiu al dia del patró.

La penya més antiga, la del Coso, és la que tradicionalment du la quica dissecada i com un estendard juntament amb el pal·li. És en acabar la missa quan es desafia les autoritats a passar sota el pal·li, que enguany lluïa amb tota la seva esplendor, ja que estrenava nova tela de domàs.

No hi hagué incidents i els assistents compliren fidelment amb la tradició de passar davall el pal·li aclamats per un nombrós públic reunit davant el convent. Rodríguez va rebre alguns xiulets i insults, la batlessa va haver d'esquivar les estelades que li queien damunt el cap i a becoll sortí el rector Llorenç Lladó, un dels més aclamats.

Va ser un any menys reivindicatiu que en edicions anteriors, en què era costum que els penyistes traguessin els temes més polèmics. Altres anys han xiulat en contra de l'autopista, del passeig de Portocolom... i ahir fou més tranquil. Fins i tot Soler es va salvar de ser alçada pels membres de la penya.

La festa continuà i tots es dirigiren cap a l'Ajuntament, on els cavallets oferiren les seves tradicionals danses. La bauxa continuava. Els penyistes, acompanyats dels xeremiers, cantaven, ballaven, feien capades a la quica... Sonà «el jaleo», «No en volem cap» i també l'himne republicà de Riego. A continuació hi hagué un refrigeri ofert per l'Ajuntament a tot el poble i una sèrie d'actuacions musicals.

La festa es perllongà tot l'horabaixa i tota la nit. Sobre les 15 hores començà la festa de la sabonera. A les 18 hores la cita era a la plaça de la Macarena, on es prosseguí amb la torejada a cavall de Sant Agustí.

A les 21 hores començà una cercavila pels carrers de Felanitx des de la plaça de toros fins a la de Santa Margalida. Allà es va fer un correfoc fins a la plaça Pax a càrrec dels Dimonis de Hiachat. A les 23 hores començ`la revetla, amb castell de focs artificials, i a les sis del matí hi hagué la traca final i la xocolatada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris