nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El Banc d'Espanya a Palma canvia a euros una mitjana de 800.000 pessetes diàries

Molts clients són turistes o gent que troba l'antiga moneda a ca seva o de parents morts

69700

El Banc d'Espanya accepta els bitllets de pesseta i les darreres monedes que estaven en circulació.

J. MOREY.

El Banc d'Espanya a Palma, que és l'única delegació que té a les Balears, està canviant encara a euros una mitjana de 800.000 pessetes diàries. Així ho va confirmar a Diari de Balears el director de l'entitat a la nostra Comunitat Autònoma, Santiago Bayón.

Bayón admet que aquesta és encara una quantitat «considerable», tot i que s'ha reduït bastant respecte a la mitjana de canvi diari que es registrava l'any passat i que superava els 4 milions de pessetes.

De fet, aquestes xifres són significatives si es té en compte que fa tres anys i mig que l'euro entrà en circulació i ara en fa tres que ni els comerços ni les entitats financeres, llevat del Banc d'Espanya, no estan obligats a acceptar pessetes.

Segons ha pogut comprovar aquest diari i han explicat responsables de l'entitat financera, la majoria de les persones que encara passen pel carrer de Sant Bartomeu, allà on té la seu la institució, per canviar pessetes per euros són gent que ha trobat doblers, que han perdut un familiar gran que tenia guardades pessetes o estrangers que la darrera vegada que varen tornar a l'Estat espanyol se'n varen anar al seu país amb pessetes i no han tengut oportunitat de canviar-les, sense pagar comissió, fins ara.

De fet, un matrimoni que dijous passat s'acostà al Banc d'Espanya canvià unes 175.000 pessetes. Aquesta parella assegurava que una part l'havia trobada «a ca la meva mare, que és morta i tenia els doblers guardats», mentre que una altra part procedeix d'un comerç que tenen en propietat i on encara tenien pessetes.

Segons Bayón, d'aquests casos i d'estrangers que s'hi acosten per canviar pessetes per euros n'hi ha «uns vint diaris», tot i que els dies passats hi ha hagut alguna jornada en què el nombre d'operacions ha augmentat fins a la trentena.

En tot cas, Bayón no creu que hi hagi gent que canviï els doblers de manera escalonada per camuflar els diners en negre, ja que tot i que l'entitat demana el DNI quan es canvien més de 100.000 pessetes de cop, el director del Banc d'Espanya diu que «ho feim per si quan revisam el canvi no ha estat ben fet i no sabem com contactar amb la persona. Si qualcú pensa que és per controlar els doblers en negre, està mal informat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris