algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

La proporció de gent que sap escriure en català gairebé s'ha doblat des de 1991

El nombre dels qui el saben llegir també s'ha incrementat prou, del 55'8% al 79'6%

El percentatge de població de les Illes Balears que sap escriure en català gairebé s'ha duplicat des de principi dels noranta i la proporció de gent que el sap llegir també ha augmentat de manera notable. Ara com ara, la situació del català, quant al grau de coneixement, es manté estable, després de la millora viscuda durant la darrera dècada. Així es comprova comparant l'enquesta sociolingüística del 2003, que el Govern enllesteix, amb estudis anteriors.

Tots els indicadors milloraren a l'Arxipèlag durant la dècada dels 90, sobretot els que afecten el coneixement escrit. Amb tot, l'enquesta que ara analitza l'Executiu, realitzada a finals del 2003, mostra poques diferències amb la que s'havia duit a terme el 2002 i les que evidencia es poden atribuir sense discussió a l'ús de mètodes diferents -la del 2002 era una enquesta electoral i, per exemple, només abraçava la població major de 18 anys.

Però si s'agafa l'any 1991 com a punt de partida, es comprova que gairebé s'ha doblat la població de les Illes que sap escriure en català, passant del 26'3 al 46'9%. També s'ha incrementat de manera considerable la proporció de gent que sap llegir en la llengua pròpia. Ara són un 79'6%, mentre que 12 anys enrere just eren un 55'8%. Els dos indicadors mostren els efectes de l'escolarització en català.

La resta de percentatges, referits al domini de la llengua parlada, també han millorat, però en menor proporció. Si a principi dels anys 90, un 90% dels residents entenia el català i un 66'7% el sabia parlar, l'any 2003 eren un 93'1% i un 74'6%, de manera respectiva. L'evolució dels coneixements orals ha estat moderadament positiva, tot i l'allau immigratòria, però encara resten bosses de gent que no entén el català.

Per territoris, es detecten diferències molt significatives. Segons sembla, el català ha patit un retrocés seriós a la Catalunya Nord i a l'Alguer. En l'altre extrem, pareix que Catalunya i Andorra obtenen nivells superiors de coneixement. Quant al País Valencià i a les Illes Balears, es troben en estadis intermedis.

Mentre que a les Illes el 93'1% de la població entén el català, a la zona catalanoparlant del País Valencià només l'entén un 82%, mentre que a Catalunya és un 97%. El mateix passa amb la resta d'indicadors i amb el percentatge de població que el sap parlar, llegir o escriure a l'Arxipièlag, que sempre supera el del País Valencià, però es manté per sota del del Principat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris